Székelyföldet elkerülik a külföldi földvásárlók

A székelyföldi mezőgazdaság berendezkedése miatt a térséget elkerülték a külföldi földvásárlók, így a mezőgazdasági területek helyiek kezében maradtak, véli Könczei Csaba. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint ez esetben az jelent előnyt, ami valójában a háromszéki mezőgazdaság hátránya, hogy fel vannak darabolva a mezőgazdasági területek, az úgynevezett nadrágszíj parcellákon nem lehet hatékony mezőgazdaságot folytatni.

A mezőgazdasági szakember szerint Háromszéken ma lehetetlen 50 hektárnyi egybefüggő mezőgazdasági területet vásárolni. A Kovászna megyei termőföld piacra az jellemző, hogy a nagygazdák vásárolják fel az általuk bérelt termőföldeket, és alakítanak ki ezáltal egybefüggő területeket, így elmondható, hogy Háromszéken helyi kézben van a 186 ezer hektárnyi szántó, legelő, kaszáló és gyümölcsös terület nagyrésze.

Könczei Csaba osztja Klaus Iohannis államfő és Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter a napokban megfogalmazott aggodalmát a külföldi magán vagy jogi személyek területvásárlásai kapcsán. A háromszéki szakember szerint az ország termőföldjeit a helyi emberek kezében kell tartani, mert előfordulhat olyan konjunktúra, hogy gazdasági katasztrófához vezethet az, hogy nagy területek vannak külföldiek tulajdonában.

Könczei Csaba rámutatott, hogy Románia a termőföld liberalizációt követően egy 2015 elején életbe lépett a törvény, amely elővásárlási jogok biztosításával próbálja szabályozni és átláthatóvá tenni a termőföldpiacot. Ez szerint egy termőföld terület eladójának kötelessége a polgármesteri hivatallal közölni eladási szándékát, a telek helyrajzát és meg kell határoznia a vételárat.

A jogszabály elővásárlási jogot biztosít a társtulajdonosoknak, a telekszomszédoknak, a bérlőknek, a településen élő gazdáknak illetve az államnak. Amennyiben a meghirdetéstől számított 30 napon belül nem jelentkezik elővásárlási joggal rendelkező személy, szabadon értékesíteni a földet, mondta Könczei Csaba. Hozzátette: a polgármesteri hivataloknak minden földeladási szándékról értesíteniük kell a Mezőgazdasági Igazgatóságot.

Kovászna megyében a törvény tavaly év eleji megjelenésétől mostanáig 1949 földeladást hirdettek meg, ezek során 2642 hektár mezőgazdasági terület cserélt gazdát. A háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság adatai szerint a földek kétharmadát szabad eladásban értékesítették és 331 esetben érvényesítette valaki elővásárlási jogát, legtöbb esetben a bérlők vásárolták meg az általuk megművelt területet. Könczei Csaba szerint sok esetben a korábban zsebszerződéssel megvásárolt földek eladását hivatalosították a felek.

Az agrárszakember szerint nehéz meghatározni a háromszéki földek árát, hiszen óriásiak az árkülönbségek annak függvényében, hogy milyen minőségű a föld, de változik az ár annak függvényében is, hogy a megye melyik térségében található. Az óriási árkülönbségeket mutatja, hogy Háromszéken hirdettek már mezőgazdasági területet hektáronként 450 ezer lejes rekord magas áron, olyan gazdaságilag stratégiai helyen, ahol valamilyen vállalkozás telepedhetett meg. Ezzel szemben a legalacsonyabb áron, hektáronként 1200 lejért is kínáltak termőföldet.

Kimaradt?