Iohannis: a költségvetési hiány nagyobb lesz a tervezettnél

Egyértelmű, hogy az ország költségvetési hiánya nagyobb lesz a tervezettnél, és ezt fedezni kell valamiből – nyilatkozta Klaus Iohannis államfő pénteken, miután Ludovic Orban miniszterelnökkel, Florin Cîţu pénzügyminiszterrel és Mugur Isărescuval, a jegybank kormányzójával tanácskozott a koronavírus-járvány gazdasági következményeiről.

Iohannis számolt be, hogy a tárgyaláson felmerült a költségvetési hiány kérdése. „Egyértelmű, hogy nagyobb lesz a hiány, mint amire az év elején számítottunk, és ezt a deficitet finanszírozni kell. Hasznos megbeszélésünk volt a megvalósítható intézkedésekről, amelyek a gazdaság újbóli fellendítéséhez szükségesek” – mondta.

Az államfő szerint téves a gazdaság újraindításáról beszélni, mert Romániában a gazdaság soha nem állt le, csak bizonyos ágazatokban történt leállás. Kijelentette: mindenre megtalálják a megoldást.

„Vannak programjaink, vannak megoldásaink a hiány finanszírozására, a gazdaság fellendítésére, és ha úgy végezzük a munkánkat, ahogy kell, és ahogy elterveztük, akkor jó esélyeink vannak, hogy a román gazdaság helyreáll, és meglehetősen gyorsan kilábalunk a jelenlegi krízisből” – jelentette ki Iohannis.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Klaus Iohannis | Fotó: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?