Részsikert értek el, de nem alkusznak a székelyföldi krumplitermesztők

A Burgonyatermesztők Országos Szövetségének panaszai és Fejér László Ödön háromszéki szenátor beadványa nyomán felülvizsgálta korábbi döntését a Mezőgazdasági Minisztérium és 650 ezer euróval növelte az ipari felhasználású krumplival beültetett területek után járó területalapú támogatás keretét.

A székelyföldi pityókatermesztők azonban nem alkusznak, továbbra is követelik, hogy a szaktárca fizesse ki a teljes, ötmillió eurós támogatási keretet, ami jár nekik – tájékoztatott Fejér László Ödön szenátor.

Mint arról beszámoltunk: a háromszéki pityókatermesztők elégedetlenek, mivel az állam eltéríti a nekik szánt európai uniós támogatások egy részét, amit más termények támogatására költ. A burgonyatermesztők érdekvédelmi szervezetének elnöke, Romulus Oprea, illetve a szövetség tagjai, Bajcsi Ákos és Moldován Csaba, valamint Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor a múlt héten rámutattak: a vetőmag és az ipari felhasználásra szánt krumpli területalapú támogatási alapjában évi ötmillió euró van előirányozva, ám már harmadik éve kevesebb mint felét kapják meg a gazdák, ugyanis az uniós támogatási alapból a kormány évente 3,2 milliót elvesz. és abból fizeti ki a paradicsom- és fokhagyma-termesztőknek járó támogatást.

Tönkre akarják tenni a hazai burgonyatermelést?

A kézdivásárhelyi szenátor arról tájékoztatott, hogy Adrian Oros mezőgazdasági miniszter személyes találkozón azt ígérte: felülvizsgálja a minisztérium korábbi döntését. Ez ugyan megtörtént, de a pityókatermesztők továbbra is elfogadhatatlannak tartják a területalapú támogatás összértékének 650 ezer eurós megemelését, mivel az nem oldja meg a termesztők gondjait.

„A miniszter valószínűleg nem érti, hogy mi nem alkudozási szándékkal kerestük meg őt, hanem azt kértük tőle, hogy a mezőgazdászok kapják meg azt az ötmillió eurós támogatást, ami jár nekik” – szögezte le Fejér. Hozzátette: elfogadhatatlannak tartják az ország anyagi nehézségeire való hivatkozást. Emlékeztetett, hogy éppen Adrian Oros mezőgazdasági miniszter volt az, aki azt nyilatkozta: a 2014–2020–as időszakra 82 millió euró el nem költött összeg van európai uniós alapokból.

„Mindebből azt a következtetést vonjuk le, hogy valamilyen hátsó érdekek miatt nem kapják meg a burgonyatermesztők az őket megillető támogatást. Ezek után, felmerül a kérdés, hogy tényleg tönkre akarják-e tenni Romániában az ágazatot” – mondta Fejér László Ödön.

Kapcsolódók

Kimaradt?