A romániai háztartások több mint háromnegyedének van internet-hozzáférése

A romániai háztartások több mint háromnegyedének, 75,7 százalékának van jelenleg internet-hozzáférése; ez azt jelenti, hogy tavalyhoz képest 3,3 százalékkal nőtt a hazai háztartások internetellátottsága - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból.

Az INS pénteki közleménye szerint az internetkapcsolattal rendelkező háztartások 61,8 százaléka városon található. Területi leosztás szerint Bukarestben és Ilfov megyében a legmagasabb az internetellátottság (hétből csaknem hat háztartásnak van hozzáférése), majd a nyugati és az északnyugati régió következik a sorban. A rangsor végén az északkeleti (70,6 százalék) és a déli régió (70,9) helyezkedik el.

Az adatok szerint a 16 és 74 év közöttiek körében 82,3 százalékos azoknak az aránya, akik legalább egyszer interneteztek, közülük 89,4 százalék az elmúlt három hónapban. A rendszeres netezők 77 százaléka naponta vagy szinte naponta böngészi a világhálót (ez 1,5 százalékpontos növekedést jelent az elmúlt évhez képest).

Az adatokból az is kiderül, hogy a 16-34 éves korosztály 95,9 százaléka használja az internetet, míg az 55 és 74 év közöttiek esetében ez az arány 59,9 százalék. Az internetet használó vagy valaha használt romániai férfiak aránya enyhén magasabb a nőkhöz képest: előbbiek 83,6 százaléka, utóbbiak 81,1 százaléka használta már a világhálót. Ez 2,5 százalékpontos eltérést jelent, míg 2018-ban 1,8 százalékpontos különbséget jegyeztek.

Kapcsolódók

Kimaradt?