banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Erdélyben gyártott karosszékekben ücsörög a türkmén diktátor

Az asgábádi palota mellett a szilágysomlyói bútorgyár termékeiből került korábban a Kremlbe és a bukaresti Nép Házába is.

Szilágysomlyón található az ország egyik legrégebbi, folyamatosan működő bútorgyára, melyben 1950-ben indult meg a termelés. A jelenleg a Simex Rt. által üzemeltetett üzemben leginkább tömör fából készült, masszív, letűnt korok hangulatát idéző stílbútort gyártanak. Tömbházlakók jellemzően nem vásárolják, még ha meg is engedhetnék maguknak, azon egyszerű oknál fogva, hogy úgysem férne be a lakásba.

Bár van nyolc mintaboltja az országban, a MEBO módszerrel privatizált, közel 300 részvényes tulajdonában levő részvénytársaság évi 6 millió eurót meghaladó árbevételének javát, annak mintegy 60 százalékát az export adja. Exportál Nyugatra is, többek között Nagy-Britanniába, Németországba, Hollandiába, Dániába, Franciaországba, Ausztriába, valamint a közép-kelet-európai térségbe, Magyarországra, Szlovákiába, Csehországba és Bulgáriába, illetve Szaud-Arábiába is.

Ám a vállalat fő felvevő piacát az egykori szovjet tagköztársaságok jelentik: Oroszország, Ukrajna, Fehér-Oroszország, a Balti köztársaságok, Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Örményország és Azerbajdzsán. Ennek részben kulturális okai vannak, de közrejátszik benne a hagyomány is, a cég már a szocializmus éveiben jelen volt ezeken a piacokon.

A Simex a sorozatban gyártott garnitúrák mellett dolgozik egyéni megrendelések alapján is, amelyek gyakran kormányzatok, ritkábban tehetős egyéni magánszemélyek részéről érkeznek. Így kerültek Szilágysomlyón készült bútorok a Peleș-kastélyba, a jelenleg a román parlamentnek otthont adó egykori Nép Házába, a Casa Poporului-ba, a moszkvai Kremlbe, valamint a türkmén elnöki palotába. Ez utóbbi megrendelést egy versenytárgyaláson nyerték el, melyre 8 cég nevezett be, többségük Nyugat-Európából.

Szülei házából ismerte a román bútorokat

A 2008 és 2011 között, a közép-ázsiai ország fővárosában, Asgábádban épült extravagáns palota 350 millió dollárba került. A bútorok kiválasztásába lehet, hogy beleszólt az ország fura-ura, a demokráciával kevéssé rokonszenvező Gurbanguly Berdimuhamedow is, aki Gabriel Antoniu Lavrincic, a Simex értékesítési igazgatójának elmondása szerint „gyerekkorából, a szülei házából ismerte a román bútorokat”.

Az igazgató különösen az elnöki palotába került, kézzel készült, faragásokkal díszített karosszékekre büszke. A kormányüléseken arany súlyzórudat emelgető, hátaslovát aranyozott szerszámmal kényeztető Berdimuhamedownak leszállított bútorok értékét a cég üzleti titokként kezeli, annak nagyságrendjéről annak alapján lehet elképzelésünk, hogy egy lényegesen szerényebb, egy orosz villába tavaly gyártott garnitúra, az értékesítési igazgató közlése szerint 60-70 ezer euróba került.

A szilágysomlyói cégnek tavaly átlagban 273 alkalmazottja volt, 29,7 millió lejes árbevétele 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, nyeresége pedig 332 ezer lej volt, a 2017-es értéknek kevesebb, mint fele.

Kapcsolódók

Kimaradt?