Nem Románia produkálta a legnagyobb növekedést 2018 negyedik negyedévében

A tavalyi negyedik negyedévben négyéves mélypontra esett vissza az euróövezetben a gazdasági növekedés az előző negyedévihez képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön kiadott végleges adatai szerint. Romániában bár meghaladta a bővülés az uniós átlagot, de már nem tartozunk az élbolyba. Magyarországon a GDP-növekedése a második legnagyobb volt az EU-ban éves összevetésben.

A 2018-as negyedik negyedévben az euróövezet 19 tagállamában 0,2 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,3 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) szezonális kiigazítással az előző negyedévhez képest. A negyedik negyedévben elért 0,2 százalékos euróövezeti negyedéves GDP-növekedés 2014 második negyedéve óta a legalacsonyabb. 

Éves bázison az euróövezetben 1,1 százalékkal, az EU-ban 1,4 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévi 1,6 és 1,8 százalékos éves növekedés után. Tavaly az egész évben az euróövezetben 1,8 százalékkal, az Európai Unióban 1,9 százalékkal nőtt a GDP a 2017-eshez képest. Az éves GDP-növekedés mindkét régióban 2,4 százalék volt 2017-ben. 

Romániában mi a helyzet?

Romániában az Eurostat adatai szerint a 2018-as negyedik negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a GDP. A romániai gazdaság fejlődési ritmusa 2018 utolsó negyedévében lemaradt a következő országok mögött: Észtország (2,2%), Litvánia(1,3%), Lettország és Svédország (1,2%), Ciprus (1,1%), Magyarország (1%), Csehország (0,9%), Bulgária, Szlovákia és Szlovénia (0,8%). Finnország, Dánia és Spanyolország Romániához hasonlóan szintén 0,7%-os gazdasági növekedést regisztrált. 

Magyarországon az Eurostat adatai szerint a 2018-as negyedik negyedévben 1 százalékkal nőtt negyedéves és 4,9 százalékkal éves bázison a GDP. A harmadik negyedévben 1,4 százalék volt a negyedéves és 5,3 százalék az éves GDP-növekedés Magyarországon.  A már rendelkezésre álló adatok alapján a magyarországi 4,9 százalékos negyedik negyedévi éves növekedésnél nagyobb bővülési  ütemet, 5,6 százalékosat csak Lettország ért el. A lengyel növekedés 4,6 százalék, a romániai és a szlovák 4,0 százalék volt.

A német gazdaság negyedéves bázison stagnált a negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 0,2 százalékos zsugorodás után. A német éves növekedési ütem 0,6 százalékra esett vissza a negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 1,2 százalékról.

Az olasz gazdaság statisztikailag recesszióba süllyedt, miután két egymást követő negyedévben is zsugorodott a gazdaság teljesítménye. A harmadik negyedévi 0,1 százalék után a negyedik negyedévben is 0,1 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék. Az éves GDP-növekedés a harmadik negyedévi 0,6 százalék után a negyedikben 0 százalék lett Olaszországban.

Kapcsolódók

Kimaradt?