Többtucatnyi ikerpárról készült fotósorozat Csernátonban: idős és újszülött testvérek is kamera elé álltak

Az ikerpárok világa egyedi: ha az utcán két egyforma ember sétál egymás mellett, mosolyra deríti a járókelőket. Olyan, mintha folyamatos összeköttetésben lennének, még akkor is közel vannak egymáshoz, amikor különböző településeken élnek – vallja Virág Ágota fotográfus, aki az elmúlt két évben lenyűgöző projektet valósított meg. A Kovászna megyei Csernáton község ikerpárjait kutatta fel, és a testvérekről beszédes fotósorozatot tett közzé a Facebookon. Elmondása szerint nem az a legkülönlegesebb a közel 34 ikerpárban, hogy mindannyian egy községből származnak, hanem inkább az, hogy a testvérek nagy része úgy alakította az életét, hogy másik felétől ne sodródjon túl messzire.

Virág Ágota fényképész önkéntes projektként kezdett bele két évvel ezelőtt a csernátoni ikerpárok felkutatásába, nem várt érte fizetséget, leginkább az motiválta, hogy a különös élethelyzetekből tanul, másoknak pedig értéket adhat munkájával. Célja az volt, hogy fényképein keresztül láttassa az ikerpárok valóságos világát, szeretett volna elrugaszkodni a ténytől, hogy ezek az emberek külsőre teljesen egyformák, és azt kereste, miként mutathatná meg, hogy az egyező arcok eltérő személyiséget, vágyat és életet takarnak. Végül úgy mutatott rá az egyformaságban rejlő sokszínűségre, hogy rövid történetekkel egészítette ki a fényképek mondanivalóját.

Ezekből a történetekből a kívülálló megérti, miben különbözik az ikertestvérek élete: „Gyermekkorunkban egy külön nyelvet beszéltünk, amit senki más nem értett, csak mi. Mindig tudtunk egymásról mindent és ez a szoros kapcsolat a mai napig megvan köztünk. Ha másképp nem is, de a megérzéseinken keresztül egymás mellett vagyunk. Palinak van egy mondása: Az életet minden nap újra kell kezdeni bizalommal és hittel. Ez a mondat engem egy nagyon nehéz helyzetből segített ki és úgy gondolom ez azért hatott rám így, mert ikertesvéri kapcsolat van köztünk” – a hasonló rövid vallomásokon keresztül válnak élővé a fényképek.

Fotó: Virág Ágota

József egyébként Virág Ágota édesapja, az ő ikertestvére Pali, így a téma iránti kíváncsiság egész gyermekkorát meghatározta a fényképésznek, nem csoda, hogy felmerült benne a gondolat, hogy más ikerpárok életét és szimbiózisát is megfigyelje. Sehol sem talált olyan összegző dokumentumot, ami az összes ikerpár nevét tartalmazná, ezért hirtelen ötlettől vezérelve kutatásba kezdett, és azt tapasztalta, olyannyira sok az ikerpár a megyében, hogy mindet lehetetlen lenne megörökíteni.

Szűkítette a kört Csernátonra és a hozzátartozó két településre, így Albis és Ikafalva ikertestvérei álltak kamerája elé.  A 0 és 78 év közötti testvérek többnyire olyanok, akik máig a községben élnek, míg egyesekről egyértelműen tudta, hogy ikrek, voltak, olyan személyek is, akiknek szoros testvéri kapcsolatáról ismerősei figyelmeztették. A sorozat megjelenése után még 10, Csernátonból elszármazott ikerpár is jelentkezett, így jelenleg 34 párt tudhat a listáján, közülük néhány személy fotózása még a későbbiekben valósul meg, és a jelentkezés továbbra is nyitott az eddig fel nem fedezettek előtt.

Virág Ágota a közös munka során valóban belepillanthatott az ikertestvérek rendkívüli élethelyzetébe, ugyanis roppant szoros testvéri kapcsolatok tárultak elé: mély ragaszkodást fedezett fel mindannyiuknál, olyannak tűntek, mint akik folyamatos összeköttetésben élnek, éppen ezért nem lepődött meg, hogy többségük úgy alakította az életét, hogy testvérével közel maradhassanak egymáshoz. Több kimagasló, szavai szerint „extra esettel” is szembesült, hiszen két hármasikerpár is jelentkezett fotózásra, valamint olyan édesanya, aki kétszer szült ikreket, és felkereste két olyan család is, amelynek több generációjában is születtek ikertestvérek.

A munkafolyamat mindvégig lelkesítette, mert megtapasztalhatta, hogyan indul be az idősebb testvérpárokban az emlékezet gépezete, a fiatalabbak esetében pedig lenyűgözte, ahogyan jellegzetes testvéri kapcsolatukat megélik. Egészen megható pillanatokat is átélt, mert rendszerint megcsillant az ikertestvéri kapcsolat fénye egy-egy gesztusban, ölelésben, és az sem volt ritka, hogy a testvérek megkönnyezték a közös munkát.

Csernáton község gazdag turisztikai látványossággal rendelkezik, hiszen környékén található az Ika vára, a Haszmann Pál múzeum, ezen kívül vártemploma és számos kúriája is van. Több kulturális program is híres, illetve élnek még a hagyományos mesterségei, amelyeket büszkén ápolnak a helyiek. A község most már az ikerpárjairól is elhíresül, hiszen ilyen átfogó bemutató más településekről eddig még nem készült, ezért is meglepő a kívülálló számára az, ha egyszerre ismer meg nagyszámú „ikerpársereget”. Az elmúlt évtizedekben jóval több ikerpár született a községben, mint azelőtt bármikor, így a helyiek talán már meg sem lepődnek a sok ikerpár láttán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arról is beszámolt, szeretné, ha valós kiállítást formálhatna a Facebookon megosztott fényképekből, a bemutatót egy csernátoni ikerpár-találkozó keretében tárná a nagyközönség elé. Mindezt azért, mert a munkafolyamat során a rengeteg ikerpár közösséggé formálódott, és ahogy a sorozat megjelent, nagyon sok visszajelzés érkezett hozzá a világ több pontjáról. Olyan ikres anyák, ikergyermekek, nagymamák jelentkeztek nála, akik tudtak azonosulni a sorozat mondanivalójával – ez pedig rámutatott, munkájával nemcsak a csernátoniakhoz szólt, hanem olyan ismeretlen emberekhez is, akik érzik és értik az ikervilág sava-borsát.

„Embert fotózni mindig különleges számomra, mert a fotóban több van, mint amit elsőre meglát belőle a szemlélődő: jelen van az ember egyedisége, értéke, életének minden harca és győzelme. Nem véletlenül kapta a sorozat az Okkal teremtve címet – hiszem, hogy ez mindenkire érvényes” – részletezte Virág Ágota.

Kapcsolódók

Kimaradt?