Mivé lettek Ceaușescu árvái? Egy londoni fotós 20 év után keresett fel többet közülük

Photovoice Awardsra jelölték egy Londonban élő fotós, Elisabeth Blanchet fotósorozatát, amely a romániai árvákról készült.

A jelölés alkalmából a fotós hétfőn megosztott pár felvételt híres képei közül, melynek szereplői a Iași megyei Popricani település árvaházában nevelkedtek a rendszerváltás előtt. A helyi média 2000-2001-es beszámolói szerint a gyermekeket verték és éheztették az árvaházban.

Elisabeth Blanchet a fotókat azoknak a gyermekeknek ajánlja, akikkel Popricaniban találkozott, és akik már felnőttek. A sorozat szereplői nem voltak annyira szerencsések, hogy örökbe fogadják őket, és gondoskodó családban nőjenek fel.

A Popricani-i árvákról egy dokumentumfilm is készült L'Enfant du Diable címmel. Az alkotás főhőse Marion, akit egy francia pár fogadott örökbe.

Elisabeth Blanchet 1993-2000 között többször is meglátogatta az árvaházat, amikor egy francia segélyszervezettel Romániában dolgozott. A gyermekekhez ekkor került közel. 2006-ban decemberében, mielőtt Románia az Európai Unióhoz csatlakozott, visszatért Popricaniba, és elkezdte felkeresni azokat a személyeket, akikkel az árvaházban találkozott. Közel negyven felnőttre talált rá.

Még több történetért katt ide.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?