banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Tengeri teknősök segítik a meteorológusok munkáját: adatokat közvetítenek az óceánon kialakuló viharokról

Az Indiai-óceán déli részén tengeri teknősök segítik a meteorológusok munkáját – írja a National Geographic alapján a Sokszínű Vidék portál. A jeladót viselő teknősök olyan adatokat közvetítenek, amelyek alapján az óceánon kialakuló viharokról készülhet előrejelzés.

Világszerte nehéz feladat a szakemberek számára a ciklonok várható útjának és erősségének előrejelzése. Ehhez kapnak segítséget a tengeri teknősöktől a francia meteorológusok, egy új megoldásnak köszönhetően.

Illusztráció | Forrás: Unsplash | Tanguy Sauvin

Az indiai óceáni térségben szinte semmilyen adat sem állt korábban a kutatók rendelkezésére, ezért kellett új módszerekhez folyamodniuk. Az antarktiszi vizekben műholdas jeladókkal felszerelt elefántfókák segítik a munkát, azonban az India-óceán déli részén nincs fóka, így a tengeri teknősökre esett a választás.

Az álcserepesteknősök, és az olajzöld fattyúteknősök példányait 20 dekás jeladóval szerelték fel. Ezek az állatok évente több ezer kilométert úsznak, és rendre visszatérnek a szülőhelyükre, a francia kutatók ilyenkor tudják az adatokat kinyerni a készülékekből. Az így kapott adatok nemcsak a klímához, hanem a teknősök életmódjához is többlet információkat jelentenek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?