A hőség mellett viharokra is számíthatunk a következő napokban

Sárga és narancssárga kódjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kánikulára, kellemetlen hőérzetre és légköri instabilitásra. A figyelmeztetés péntekig érvényes az ország nagy részén.

Az előrejelzés szerint kedden sárga kódú kánikulariadó van érvényben az ország területeinek zömében, 33–37 fok között maximumokkal. A Bánságban, a Körösök vidékén, Erdély és Máramaros nyugati régióiban, Olténiában és Munténiában viszont a kódjelzés narancssárga, a várható nappali hőmérsékleti értékek elérik a 37–39 Celsius-fokot, és hajnalhasadás előtt sem lesz hűvösebb 20–22 foknál. A hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as értéket.

Illusztráció: ANM

Ugyanakkor kedd délutántól szerda hajnalig viharokra is fel kell készülni az ország nyugati és északnyugati régióiban. A sárga kódú figyelmeztetés szerint helyenként 55–70 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat a szél, villámlás, égzengés, zápor is előfordulhat.

Csütörtöktől Olténiában és Munténiában fokozódik a kánikula, a figyelmeztetés narancssárga kódra vált, a levegő 37–40 Celsiusig forrósodik, és pirkadatkor sem lesz hűvösebb 20–22 foknál. Az ország középső vidékein és a hegyekben, majd csütörtökre virradóan a déli és délkeleti régiókban is fokozódik a légköri instabilitás.

A meteorológusok azt is közölték, hogy a hőség kitart a következő periódusban is, főleg délen és délkeleten.

(Nyitókép: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?