banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Szinte csak nőstény tengeri teknősök születnek a klímaváltozás miatt

Felborult a nemi egyensúly a tengeri teknősök körében Floridában, mert a tengerpart egyes szakaszain csaknem kizárólag nőstény egyedek kelnek ki a tojásokból az egymást követő hőhullámok miatt.

Az ijesztő az, hogy az elmúlt négy nyár a legmelegebb nyár volt Floridában a feljegyzések kezdete óta. A frissen kikelt teknősöket tanulmányozó kutatók az elmúlt négy évben 99 százalékban nőstényeket találtak, mondta el Bette Zirkelbach, az 1986 óta működő marathoni Teknőskórház igazgatója.

Fotó: Unsplash | David Reynolds

A tojásokból kikelő teknősök neme nem a megtermékenyítéskor dől el, hanem azon múlik, hogy mekkora a hőmérséklete a homoknak, amelybe a tojásokat lerakták. 27,7 Celsius-fok alatt hímek, 31 fok fölött nőstények születnek.

Az elkövetkező években drasztikusan csökkenni fog a teknőspopuláció a genetikai sokszínűség elégtelensége miatt, és nem megfelelő a hímek és nőstények aránya ahhoz sem, hogy sikeres tenyészszezonoknak nézzünk elébe, mondta a Reutersnek Melissa Rosales Rodriguez, a Miami Zoo nemrég nyílt teknőskórházának állatgondozója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?