Magányában halhatott éhen a franciaországi Szajna folyóba tévedt kardszárnyú delfin

Éhen halt a franciaországi Szajna folyóba tévedt kardszárnyú delfin, talán mert egyedül érezte magát – állapították meg szakértők a tetem vizsgálata után. A delfin tetemét május 30-án találták meg a folyóban. Azért pusztult el, mert abbahagyta az evést, gyomra üres volt – közölte szerdán Rouenban Seine-Maritime megye prefektusa.

Noha biztosat nem lehet mondani, az elszigeteltség lehetett az ok, amiért az állat nem evett. Ez a viselkedés megfigyelhető időnként tengeri emlősöknél, amelyek csapatban élnek és vadásznak – vélik a szakértők.

A kardszárnyú delfint először május 16-án látták a Szajna torkolatánál, később az állat valószínűleg tévedésből elkezdett felúszni a folyón, egészen Rouen városáig eljutva. Mivel azonban az édesvíz nem tesz jót a delfineknek, és nem is talált a folyóban elég táplálékot, fokozatosan egyre gyengült.

Illusztráció | Forrás: Unsplash | Tim Cole

Az orka kimentésére több javaslat is született. Az egyik lehetőség szerint uszályra rakták volna, ezt azonban azért vetették el, mert nagyon megviselte volna az állatot. Egy másik javaslat szerint egy hálóval kapták volna el, és azzal húzták volna vissza a tengerig. Ez utóbbit is elvetették azonban, és fajtársai hangját kiadó drónnal akarták a tengerbe visszacsábítani. A delfin azonban kiszámíthatatlanul és összevissza reagált a hangokra, és nem követte a drónt. Ezután felmerült az ötlet, hogy elaltatják.

A boncoláskor lövedéket találtak a fejszövetben, a lövés azonban nem okozott tartós sérülést, és nem is játszott közre a delfin pusztulásában: hetekkel, akár hónapokkal korábban lőhették meg. A roueni ügyészség mérlegeli, hogy indítson-e vizsgálatot. A szakértői vélemények alapján a delfin több mint négyméteres, 1100 kilogrammos éretlen nőstény volt. Csontvázát a párizsi Természettudományi Múzeumban fogják kiállítani.

Mint írtuk, nemrégiben Le Havre-tól nem messze, a Normandia hídnál egy 10 méteres csukabálnát is láttak úszni a hajósok a folyami édesvízben. A közösségi médiában megjelent híreket a GECC tengeriemlős-kutató intézet is megerősítette. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?