Szexuálmedicína: hiánypótló a népszerű a tantárgy az orvostanhallgatók körében

A fiatalok megfelelő szexuális nevelése még mindig viszonylag hiányos, nagy szerepe van ebben, hogy a család és az iskola hogyan viszonyul a felvilágosításhoz. A marosvásárhelyi orvostanhallgatók körében a szexuálmedicína nevű tantárgy hiánypótlónak bizonyult.

Új beszélgetéssorozatot indított az Érted ifjúsági csoport Érted Zárójel címmel. A kezdeményezés célja, hogy olyan témákat boncolgassanak, amelyek a mindennapjaink részét képezik, mégis csak „zárójelben” vagyunk hajlandóak beszélni róluk, olyankor is legtöbbször csak csendben, sőt sok esetben még a legbensőségesebb környezetünknek sem.

Az Érted Zárójel első előadásának témája a fiatalok szexuális nevelése volt, A szexről egészségesen című beszélgetés meghívottja dr. Mártha Orsolya urológus, egyetemi tanár.

A szakember elöljáróban elmondta: minden évben megfogalmazódik az igény, hogy valami újat mutassanak a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem orvostanhallgatóinak. Így jött létre a szexuálmedicína elnevezésű választható tantárgy.

A negyedik, ötödik és hatodik évfolyamon tanuló egyetemisták körében nagy népszerűségnek örvend, hiszen nemcsak a biológiai vizsgálatokról, hanem az egyes patológiákról, a törvényellenes szexuális formákról, illetve a szexualitás történetéről, a MeToo mozgalomról is beszélgetnek. A tantárgyat úgy próbálják átadni, hogy a tabutémákat is körbejárják a diákokkal, akár meghívottak segítségével. Volt már órai vendég református tiszteletes, pszichológus és prostituált is.

A beszélgetésből kiderült, hogy nagy hiányosság az, ahogyan a szexualitásról nem beszélünk. Az orvosis diákok számára a beteg-orvos kapcsolat képezi a kezelés alapjait, így fontos, hogy a hallgatók tisztában legyenek a szexualitással kapcsolatos kérdésekkel is, mivel sokszor az elsők között teszik fel a kérdést, hogy van-e valami gond a beteg szexuális életével, vagy hogy egyáltalán van-e szexuális viszonyuk. Mártha Orsolya bevallása szerint a saját praxisa és a környezetében tapasztaltak segítették, hogy létrehozzák ezt a tantárgyat, és ne tabuként beszéljenek a szexualitásról.

„A nagy információs szabadságnak köszönhetően a mai fiatalok sokkal többet tudnak az egyes témákról, mint eddig. De sokszor bizonyos helyzetekben már nem annyira biztosak önmagukban. Fontos, hogy otthon a család mindenképp tájékoztassa a gyerekeket arról, hogy mire számítsanak. A mai fiatalok verbálisan felkészültek, de sokkal jobban korlátoltak fizikailag. Nemcsak a testiségé a főszerep, hanem a lelki megközelítés is nagyon fontos. Talán az a legegészségesebb, ha a kislányok első menstruációjánál már elkezdenek a szülők beszélgetni a gyerekkel, így elkerülve a félreinformálódást és kialakítva a bizalmat anya- lánya, szülő-gyerek között” – fejtette ki a szakember.

Hozzátette: fontos a gyerekeknek időben elmondanunk, hogy mi a szerelem, mi a szexualitás és hogyan kell a másik féllel szemben viselkedni. A fiatalnak olyan ideális kapcsolata kellene legyen a szüleivel, amelyben nyíltan beszélnek ezekről a dolgokról.

„Sokszor az osztályfönöknek is sikerül egy kis betekintést nyújtaniuk, ez szintén pozitív dolog, ellenben ha sem szülő, sem a tanár nem teszi meg ezt, akkor marad az internet, ahol sok félrevezető információt olvashatnak, láthatnak. Nagyon fontos, hogy ezeket kitől kapják és hogyan” – fejtette ki véleményét a témával kapcsolatban dr. Mártha Orsolya.

Az Érted Zárójel további tabu témákat boncolgat a közeljövőben – elfogadható határokon belül – jegyzik meg –, hogy az emberek merjenek beszélni a tabutémákról és valamennyire közelebb érezzék azokat magukhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?