Segíthet a nyelvtanulásban, ha idegen nyelvű felvételeket és azok fordításait hallgatjuk alvás közben

Segíthet a nyelvtanulásban, ha idegen nyelvű felvételeket és azok fordításait hallgatjuk alvás közben – írja a New Scientist egy új tanulmány alapján.

A 24.hu cikke szerint a kutatásban 30 németül beszélő ember vett részt, akiken a mélyalvás szakaszában végeztek kísérletet. A vizsgált személyeknek alvás közben 27 kétszótagból álló német szót játszottak le a bal fülükbe, amelyek három kategóriába sorólhatók: állatok, helyek és eszközök. Mindeközben a jobb fülükbe olyan kitalált szavakat játszottak le, amelyek korábban sosem hallhattak, ezek szolgáltak a német szavak fordításaként. Mindegyik szót és kitalált fordítást négyszer játszották le.

Fotó: Unsplash

24 órával később újra lejátszották az ekkor már ébren lévő alanyoknak a kitalált szavakat, és leírva is megmutatták nekik, majd arra kérték őket, sorolják be a szavakat a három kategória valamelyikébe. A résztvevők 41 százalékos pontossággal sorolták be a szavakat a megfelelő kategóriákba, amely a kutatók szerint jóval magasabb, mint a tippelés esélye.

A vizsgálatot vezető tudós, Flavio Schmidig szerint a jövőben kísérleteik megkönnyíthetik az idegen nyelvek elsajátítását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?