Románia és Magyarország is a Top 20-ban van a nagyivó államok rangsorában

Idehaza 10,96 liter tiszta alkoholnak felel meg az egy főre jutó éves szeszesital fogyasztás. Ennél csak 13 országban isznak többet.

Az élbolyban foglal helyet Románia a CIA által az egy főre eső alkoholfogyasztás alapján összeállított világranglistán. A Daily Mail brit napilap által ismertetett rangsort a Csendes-óceánban található Cook-szigetek vezetik, ahol egy átlagos lakos évente 12,97 liter tiszta szesznek megfelelő mennyiségű alkoholos italt gurít le a torkán.Fotó: Pixabay

A dobogóra Lettország és Csehország fért még fel, 12,9, illetve 12,73 literes éves fogyasztással. Az első 20 pozíciót kisajátította magának Európa, a kakukktojást Antigua és Barbuda jelenti. A Karib-tengerben található szigetország lakói évi 11,88 liter tiszta szesszel egyenértékű piát fogyasztanak.

A 189 államot felölelő rangsorban Románia és Magyarország is előkelő helyen áll. Előbbi a 14. helyet foglalja el 10,96 literrel, míg utóbbi a 16. helyet 10,79 literrel. A régió népei közül nagyivóknak számítanak a bolgárok (11,18 liter), a szlovének (11,05 liter) és a lengyelek (10,96 liter) is.

Érdekesség, hogy bár az oroszokat iszákos népnek tartják, Oroszország nem szerepel a Top 20-ban, Fehéroroszország ellenben igen, a 18. helyen, 10,57 literrel. A rangsor legvégén olyan iszlám törvénykezésű államok (Kuvait, Mauritánia, Szaúd-Arábia, Szomália) állnak, ahol az alkohol fogyasztása és forgalmazása egyaránt tilos.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,3 milliárd ember iszik rendszeresen. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint az a férfi számít nagyivónak, aki napi rendszerességgel megiszik két pint sört, ami közel két félliteres korsó tartalmának felel meg. A nők esetében a határ ennek a fele, vagyis egy korsó sör vagy valamilyen más, ennek megfelelő mennyiségű szeszes ital.

A rendszeres italozás sokkal inkább jellemző a férfiakra, mint a nőkre, előbbiek részaránya 57 százalék.

Kapcsolódók

Kimaradt?