Mit tehetünk a gyermekkori elhízás ellen? – Okok, veszélyek, tanácsok

Egyes esetekben a gyermekkori elhízás hátterében genetikai és hormonális betegségek állnak, azonban a szakember szerint ezek az esetek viszonylag ritkák, valójában a túlsúly és elhízás oka legtöbbször a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Dr. Soós Szabó Klárát, a Hargita Megyei Háziorvosok Szövetségének vezetőjét kérdeztük a következményekről, valamint arról, milyen lépéseket tegyünk a helyes táplálkozási szokások kialakításáért.

Fontos, hogy az elhízásnak genetikai okai is lehetnek. Abban az esetben, ha mindkét szülő túlsúlyos, vagy elhízásra hajlamos, a gyermek örökölheti ezt – véli dr. Soós Szabó Klára.  Kiemelte, elhízáshoz vezethet a pajzsmirigy-elégtelenség is, hiszen a betegeknek ebben az esetben nagyon lelassul az anyagcseréje, de a Cushing-szindróma, vagy a cukorbetegség is súlygyarapodáshoz vezethet. A szakértő szerint azonban az elhízások mögött ritkán áll betegség, leggyakrabban a túlzott kalóriabevitel az ok, a helytelen étkezés, valamint a mozgásszegény életmód.

Illusztrációk: Pexels

„Amikor egy túlsúlyos gyermekkel találkozunk, legelső lépésként mindig kivizsgáljuk, hogy nem-e áll valamilyen szervi elváltozás, betegség a háttérben. Kifejezetten fontos, hogy beazonosítsuk, ha egy szerv megbetegedése vagy alulműködése okozza a problémát” – hangsúlyozta dr. Soós Szabó Klára.

Kifejtette, akkor beszélünk elhízásról, ha egy személy testtömegindexe (BMI) meghaladja a 30-at. Ehhez mindössze el kell osztani a testtömeget a testmagasság négyzetével. A tömeget kilogrammban, a magasságot méterben kell behelyettesíteni. A kapott érték alapján meghatározhatjuk, hogy testsúlyunk melyik kategóriába esik.

Dr. Soós Szabó Klára felhívta a figyelmet, a túlsúlyos gyermekeknél gyakoribb a szorongás és a depresszió, ez ugyanis megviseli a kiskorút, akivel akár csúfolódhatnak is, emiatt ő sem érzi jól magát a bőrében. Emellett, ha a problémán nem próbálunk javítani, idővel 2-es típusú diabétesz vagy zsírmáj is kialakulhat. A lányoknál egyébként menstruációs zavarok is felléphetnek.

Nincs könnyű dolga a szülőknek

A szakember kiemelte, nehéz az életmódváltást bevezetni. A szülők ugyanis azt szeretnék, hogy a gyermek érezze jól magát, viszont meg kell húzni egy határt, hogy ne károsítsuk az egészségét. „Ne csokival kedveskedjünk neki, persze azt sem vonhatjuk meg a gyermektől, viszont tudatosan szoktassuk rá arra, hogy csak ritkán és kis mennyiségben fogyasszon édességet” – véli. A legjobb a megelőzés szempontjából természetesen az lenne, ha rá se szokik az egészségtelen étkezésre a kiskorú, viszont ezt nagyon nehéz kivitelezni. „Ettől megvédeni nem tudjuk, de ha már például csokoládét vásárlunk, figyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, amelynek kisebb a cukor- vagy zsírtartalma.

Dr. Soós Szabó Klára szerint áldozatokakat kell hozni az egészséges életmód kialakításához, mert plusz időt és energiát vesz igénybe, viszont hosszú távon jó, ha ezt megtesszük, hiszen nem mindegy, hogy a gyermek milyen egészségi állapotban nő fel.

Nem kell mindent megenni, ami a tányéron van

Korábban már foglalkoztunk a kiskorúak elhízásával a Maszolon, akkor Lőrincz Hanna dietetikus elmondta, a gyerek szól, ha éhes és abbahagyja az étkezést, ha jóllakott. A „mindent meg kell enni, ami a tányéron van” felfogás és nevelés rengeteg gyereknek okozhatja a jóllakottságérzet „elcsendesülését”, táplálkozási zavarok kialakulását, valamint az általa okozott túlevés a későbbiekben elhízáshoz, cukorbetegséghez is vezethet. Fontos a gyerekkel is megértetni, hogy miért kell gyümölcsöt, zöldséget enni, miért nem lehet minden nasi csoki, és sokat tud segíteni az, ha megosztjuk vele a tányéron szereplő alapanyagok jótékony hatásait.

„Úgy gondolom, hogy a gyerekek kevésbé ellenkeznek, ha van miből választani. Nem mindig ugyanolyan egy gyümölcs, zöldség állaga, színe, íze, illata, így hiába vásároljuk a kedvencét, lehet, hogy nem fogja elfogyasztani, de ha van választási lehetősége – például megkérdezzük tőle, hogy tízóraira almát vagy banánt szeretne a csomagba –, akkor érzi azt is, hogy neki is van beleszólása van a saját táplálkozásába és a kéréseit, igényeit hallják és tudomásul veszik” – hívta fel a figyelmet Lőrincz Hanna.

Szükség van a szénhidrátra is

A dietetikus elmondta, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy „okostányér” nevű képes ajánlást, ami sokat segíthet azoknak is, akik nem tudják, hogyan állítsák össze az „ideális tányért” a kiskorúak számára. Bár minden gyermeknek mások a szükségletei, a dietetikus nem ajánlja a kalóriák számolását, hacsak nincs erre szükség valamilyen egészségügyi probléma miatt.

„A számolgatás, megvonás, a keretekhez való szigorú ragaszkodás a későbbiekben testkép- és evészavarhoz vezethet. Arra kell odafigyelni, hogy minden főétkezéshez társítsunk valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget és fehérjeforrást” – hangsúlyozta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?