Öngyilkos gondolatokat okozhat több súlycsökkentő szer, vizsgálódik az Európai Gyógyszerügynökség

Több olyan esetet is jelentett az Európai Gyógyszerügynökségnek Izland, ahol a fogyókúrás injekciókat használó embereknek öngyilkossági gondolatuk támadt, írja a HVG.  

Felülvizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) néhány súlycsökkentő oltás használatát, miután Izland jelezte, a szer használata öngyilkossági kísérletekhez vezethet. A beszámoló szerint az országban három olyan eset is történt, amely a szerrel hozható összefüggésben. A hatóság több gyógyszert is vizsgál, többek között a Wegovyt, a Saxendát és az Ozempicet. Ezek segítenek az étvágy csökkentésében, a kevesebb kalória bevitele pedig a fogyás lényegi összetevője.Fotó: Pixabay

A szakemberek jelenleg azt is vizsgálják, hogy más kezelésekkel kapcsolatos gyógyszerek alkalmazását, amik ugyanezt a hatást váltják ki, érdemes-e felülvizsgálni. Elsőként azonban csak a szemaglutidot vagy liraglutidot tartalmazó súlycsökkentő gyógyszer alkalmazásának kockázatait értékelik majd ki.

Az izlandi hatóság szerint két esetben – a Saxenda és az Ozempic használata után – öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokról számoltak be a betegek, míg egy, a Saxendával kapcsolatos esetben önsértésre is sor került.

A készítményekre azután lett nagy a kereslet, hogy a médiában megjelentek azok a hírek, hogy hírességek milyen gyorsan milyen nagy súlytöbblettől szabadultak meg segítségükkel. Az Ozempic cukorbetegek számára készült, hogy segítsen szabályozni a vércukorszintet és a testsúlyt, de alacsonyabb dózisban tartalmazza ugyanazt a hatóanyagot, a szemaglutidot, mint ami a Wegovyban is megtalálható. Mivel sok olyan ember is vásárol belőle, aki nem is cukorbeteg, továbbra is hiány van a gyógyszerből.

Természetesen mint minden gyógyszernek, a súlycsökkentőknek is lehetnek mellékhatásai. Ezeknél – amiket egyébként az egészséges táplálkozás és a testmozgás mellett kell alkalmazni – az alábbiak lehetnek a leggyakoribbak: hányinger, hányás, fejfájás, hasmenés, székrekedés, hasfájás, fáradtság.

A betegtájékoztatóban a depressziót és az öngyilkossági gondolatok megjelenését is felsorolják, ezért azt javasolják a betegeknek, hogy folyamatosan figyeljék a mentális változásaikat, és azonnal kérjenek segítséget, ha valamilyen változást észlelnek. A probléma ugyanakkor az, hogy a depresszióban szenvedők elveszíthetik a motivációjukat, így pedig segítséget is nehezebben kérhetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?