banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Magas sugárzást mértek: újra beindult a maghasadás Csernobilban

Erősödő nukleáris reakciót észleltek Csernobil mélyén 35 évvel a katasztrófa után. Újra beindult a maghasadás az atomerőmű egyik alagsori szobájában, újabb katasztrófától azonban a szakértők szerint nem kell tartani.

Ukrán kutatók egy csoportjának mérései szerint az erőmű területén a neutronkibocsátás növekedni kezdett, ami a maghasadás újbóli beindulására utal. Az eredményt a Science magazin is közzétette. „Az egészet úgy kell elképzelni, mint a kerti grillezőben lévő parazsakat” – szemléltette a helyzetet Neil Hyatt, a sheffieldi egyetem kémikusa.

Amikor 1986. április 26-án a nukleáris katasztrófa bekövetkezett, az érintett négyes reaktor magja megolvadt, és nagyjából 170 tonnányi sugárzó urán folyt a reaktorcsarnok alatti szobákba. A lávára emlékeztető anyag idővel lehűlt, végül megkeményedett.

Az elmúlt években a sugárzás szintje nagyjából állandó maradt, ám a szakértők már korábban is sejtették, hogy ez nem fog mindig így maradni. A problémás területet igyekeztek elszigetelni a külvilágtól, de ez a törekvés sem tudta megakadályozni, hogy esővíz szivárogjon azokra az elzárt helyekre, ahol a nukleáris anyag található.

2016-ban új szarkofág épült az erőmű romjai fölött, az építmény pedig mostanáig maradéktalanul ellátta feladatát. Most azonban a kutatók erősödő sugárzást mértek a 305/2 néven ismert szoba környékén. Ebbe a helyiségbe szivárgott le a nukleáris anyag nagy része.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tudósok még most sem értik pontosan, mi okozza a reakciót. Azt sejtik, hogy az anyag száradása valamiképpen segíti a maghasadást, de a folyamat részleteit egyelőre nem tudják magyarázni. A szakértők szerint – bár a fejleményeket nyomon kell követni – újabb nukleáris katasztrófától egészen biztosan nem kell tartani.

(Címlapfotó forrása: Pixabay)

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?