banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kullancscsípés és viperamarás veszélyeire figyelmeztetnek

Egy hét alatt több mint húszan kértek segítséget a sepsiszentgyörgyi kórházban kullancscsípés miatt. A jó időnek köszönhetően sok háromszéki kirándult, ám a természetbe járás kórházlátogatással végződött, hiszen csak az elmúlt héten 22 beteg jelentkezett kullancscsípéssel a sepsiszentgyörgyi sürgősségen.

A megyei sürgősségi kórház felhívásában emlékeztet, hogy a kirándulók a napsütés negatív hatásai mellett azt is kockáztatják, hogy „nem kívánt vendégekkel” térnek haza. A kullancsok Borrelia-baktériumokat hordozhatnak és súlyos betegségeket – Lyme-kór, agyvelőgyulladás és visszaeső láz – okozhatnak, ezért fontos, hogy kiránduláskor megtegyenek minden óvintézkedést a kullancsok ellen, így védekezzenek hosszú ujjú, de világos színű nadrágok és blúzok viselésével és használjanak kullancs elleni spray-ket.

Ezen kívül, minden természetben tett kirándulás után ellenőrizzék testüket és háziállataikat is, és ha kullancsot találnak, azt óvatosan távolítsák el a bőrből egy vékony, ferde csipesszel. A csipeszt a lehető legközelebb kell rögzíteni a csípéshez, és lassan, egyenletesen kell húzni, anélkül, hogy a kullancs testét elcsavarják vagy összenyomják, így megakadályozva, hogy a kullancs váladékát a sebbe engedje. Ezután alaposan fertőtlenítsék a területet. Ha a kullancs mélyen beágyazódott a bőrbe, azonnal jelentkezzenek a sürgősségi osztályon és kérjenek szakorvosi ellátást – áll a sepsiszentgyörgyi kórház felhívásában. Rámutatnak, hogy a világon több száz kullancsfaj létezik, amelyekből Romániában mintegy 30-at azonosítottak, de közülük csak néhány terjeszt emberre veszélyes betegséget.

A hőség miatt a viperák agresszívabbak

A sepsiszentgyörgyi kórház arra is felhívja a figyelmet, hogy a hőhullám nemcsak az embereket, hanem más élőlényeket is érint. A nagy hőség miatt a viperák agresszívabbak, és könnyen támadnak. A sepsiszentgyörgyi kórház tájékoztatása szerint idén eddig egy 48 éves személy jelentkezett viperamarással. Ez még áprilisban történt, amikor még nem olyan magas a hőmérséklet, mint most, amikor nagyobb az esélye a mérges kígyóval való találkozásnak.

A viperák nappali életmódot folytatnak, a nap melegét keresik, hogy növeljék testhőmérsékletüket, és nyáron még éjszaka is aktívak maradnak, így ezekkel a mérges kígyókkal bármikor és szinte bárhol lehet találkozni.

A sepsiszentgyörgyi kórház javaslata szerint, bár a nagy melegben hajlamosabbak vagyunk laza cipőt viselni, ám aki kirándulni indul, annak ajánlott bakancsot választania, amely nemcsak a ficamoktól vagy a szikláknak ütközésből eredő sérülésektől véd meg, hanem a kullancsoktól és a viperaharapástól is.

Arra figyelmeztetik a kirándulókat, hogy ne mozdítsák el a nagy köveket, amíg nem bizonyosodtak meg róla, hogy nincsenek kígyók alattuk. Ha pedig magas növényzettel borított területre lépnek, előtte óvatosan piszkálják meg a füvet egy bottal. Ha viperával találkoznak az ösvényen, ne közelítsék meg és ne próbálják bökdösni különböző tárgyakkal.

Ha pedig megmarta a kígyó, hívják azonnal az 112-es segélyszámot, és várják meg a szakképzett személyzetet. Eközben mozogjanak a lehető legkevesebbet, és ne essenek pánikba, ellenkező esetben a szívverés és a vérkeringés felgyorsul, és a méreg gyorsabban terjed a szervezetben. Fontos továbbá, hogy ne fogyasszanak alkoholt, kávét vagy más olyan italt, amelyek emelik a pulzusszámot, és ha lehetséges, próbálják eltávolítani a lehető legtöbb mérget a sebből, és fertőtlenítsék a területet hidrogén-peroxiddal. Ha lehetséges – anélkül, hogy további veszélynek tennék ki magukat – fényképezzék le a kígyót telefonnal. Ez segít az egészségügyi személyzetnek megállapítani, hogy az adott faj mérgező-e és, hogy szükség van-e ellenszérumra.

A viperamarás jelei közé tartozik a heves fájdalom, az érintett terület duzzadása, félájult állapot, hányinger, hányás, homályos látás, légszomj, túlzott izzadás vagy hasi fájdalom. A halálesetek meglehetősen ritkák, sok esetben nem kerül méreg a szervezetbe, tájékoztat a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház.

(Címlapkép: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?