banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Kolozsvár Kör 100: új útvonal várja a kincses város közelében túrázókat

Kolozsvár metropolisz-övezetét körülölelő 100 km-es túraútvonal kijelölésén dolgozik a Rupicapra Hegyisport Egyesület. Az egyesület elnöke, Bogya Zoltán szerint ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az emberi létezés szempontjából nagyon fontosak az erdők. „Futni, biciklizni, sétálni lehet, csak a láncfűrésszel ne járjanak bennük” – hangsúlyozta. 

A Kolozsvár Kör 100 elnevezésű túraútvonal ötlete onnan jött, hogy az egyesület tagjai már régóta járják a Kolozsvár körüli erdőket, Bogya Zoltán például több mint 50 éve, és észrevették, hogy rengeteg régi út van, amit már nem jár senki, benőtte őket a növényzet, így arra gondoltak, kiépítenek egy útvonalat, és összekapcsolják ezeket a helyeket. „Mi a Kolozsvár körüli erdőkön, mezőkön régóta szaladunk. Az utóbbi időben azt láttuk, hogy egyre nőtt az igény arra, hogy olyan útvonalakat hozzunk létre, amelyek egyénileg is járhatók, futhatók, biciklizhetők, lovagolhatók, ilyen körök léteznek már máshol, de nálunk még nem volt, így arra jutottunk, hogy Kolozsvár körül megcsináljuk mi” – mesélte az elnök.

Kevésbé ismert, járatlan útszakaszokon sportolhatunk

A Kolozsvár Kör 100 olyan falvakat érint, amelyek Kolozsvárhoz szervesen kapcsolódnak, ám az ottani erdők, mezők mégis kevésbé ismertek, és néhány felkapott kirándulóhelyen kívül ezekben szinte alig lehet találkozni emberekkel. Az útvonal érinti a Kajántópataka völgyét, a bácsi erdőt, a szucsági erdőt, Erdőfeleket, Szászfenest, valamint Patát és Apahidát is, majd a Szénafüvek Természetvédelmi Területnél zárul, és visszamegy a Kajántópataka völgyébe.

Bogya Zoltán elárulta: az útvonal meg van már tervezve, be van járva, futva és biciklizve, most pedig a fizikai kijelölés kezdődik, amelyet eddig olyan 5 százalékban teljesítettek. A természetjáró szerint viszont túl vannak a munka nehezén, mert a fizikai kijelöléssel már jobban lehet haladni, és ha komolyan nekifognak, néhány hét alatt kész lesz. Az út kijelölésén a Rupicapra Hegyisport Egyesület tagjai dolgoznak, és az elnök szerint szívesen látnak minden segítő kezet, akik valamilyen módon szeretnének hozzájárulni a projekthez.

Az egyesületi elnök úgy véli, a legnehezebb az egész projektben az útvonal kidolgozása volt, mert az sokszor magánterületeken haladt át, így sok esetben beszélni kellett a tulajdonosokkal, akik közül nem mindenki vette jó néven az ötlete, előfordult, hogy ki kellett kerülni egy-egy útszakaszt, más utat kellett találni. Ugyanakkor nehézség Bogya Zoltán szerint az is, hogy miután kijelölnek egy részt, megjelölnek például egy fát, lehet, hogy azt másnap kivágják, és kárba vész a munkájuk. „Reméljük, hogy azért még maradnak fák az erdőben, amire fessünk, és pontosan ezzel a kezdeményezéssel arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az erdők az emberi létezés szempontjából nagyon fontosak, és lehetőleg hagyjuk békén őket. Azzal, ha futunk, biciklizünk, sétálunk bennük, nincsen baj, viszont a láncfűrésszel ne járjanak benne, és akkor rendben van” – világított rá. 

Applikációval segítenek bejárni az útvonalat

Az útvonalat akár már mától lehet használni, hiszen a kezdeményezés honlapján megtalálható a térkép. Emellett egy applikációt is fejlesztettek, amire hamarosan feltöltik az egész útvonalat, és bárkinek, aki bejelentkezik, segítenek, hogy végigjárja azt. Bogya Zoltán szerint edzettségtől függetlenül bárki elindulhat a Kolozsvár Kör 100-on. Mint mondta, vannak könnyebb és nehezebb szakaszok is, mivel direkt úgy állították össze az útvonalat, hogy ne legyen a komoly sportolónak sem unalmas, de kisgyerekkel is végig lehessen járni.

A természetjáró hozzátette, aki kisgyerekkel indulna kirándulni, érdeklődjön az egyesületnél, ők szívesen javasolnak útvonalat a felkészültség függvényében. „Idővel egyre kevesebb segítségre lesz szükség, de mi itt vagyunk, segítünk bárkinek, aki akar járni az erdőkbe. Sokan vannak, akik már megtettek egy-egy szakaszt ebből, vagy az egészet bejárták, a baráti körünk és a klubtagok baráti köre főleg, ami már gyakorlatilag lefedi a kolozsvári futó-bringás társaságot” – tette hozzá.

Bogya Zoltán azt is elárulta, hogy mindenképpen szeretnének különböző eseményeket szervezni majd az útvonalon, ám ezt majd csak a jövőre tervezik, mivel a „mostani helyzet nem kedvez a sporteseményeknek”. 2022-től így futóversenyekre, biciklisversenyekre lehet számítani, és mindenre, „amit el lehet képzelni egy ilyen útvonalon”, ezzel népszerűsítenék az új útvonalat, remélve, hogy jövőre naponta több tízen futnak, bicikliznek, lovagolnak majd rajta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?