Kilenc mérgező étel, ami halálos lehet a házi kedvencek számára

A londoni Battersea Állatmenhely szakértői kilenc olyan élelmiszerre hívták fel a figyelmet, amelyekkel a kutyatulajdonosoknak szigorúan tilos megetetniük házikedvenceiket. Bár sokan szeretnék a kutyáknak adni a maradékot, jobb körültekintőnek lenniük, mielőtt bármit odaadnánk. Sok emberi táplálék mérgező lehet az ebek számára, legrosszabb esetben akár végzetes is.

Az állatmenhely szóvivője elmondta, hogy a kutyák telhetetlenek és sóvárgók, amikor ízletes csemegékhez juthatnak, de nem minden hétköznapi étel és ital veszélytelen a számukra. Akár egy kis mennyiség is végzetes lehet. Ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni!

  • Főtt kukorica

Bár a kukoricát a kutyák meg tudják emészteni, a csutkája bélelzáródást okozhat és tragikus kimenetele lehet, ha kedvence megeszi.

  • Hagyma, fokhagyma, metélőhagyma

A hagymafélék, legyenek szárazak, nyersek vagy főttek, különösen mérgezők a kutyák számára, amely gyomor-bélrendszeri irritációt és vörösvértest-károsodást okozhat. A betegség jelei nem mindig jelentkeznek azonnal, akár néhány napba is beletelhet, mire észlelhető a baj.

  • Avokádó

Nem is gondolnánk, hogy az avokádó, egy úgynevezett persin (gombaölő méreg) nevű anyagot tartalmaz, amely a leveleiben és gyümölcsében található meg. Hányást és hasmenést okoz a kutyának. Az emberre nem veszélyes.

fotó: Unsplash | James Barker

  • Mesterséges édesítőszer (xilit)

Az édességeket, a rágógumit és a cukormentes italokat gyakran mesterséges édesítőszerrel, azaz xilittel ízesítik. Néhány mogyoróvaj is tartalmaz ilyet. Ha kutyája édesített ételt fogyaszt, a vércukorszintje leesik, ami májelégtelenséggel és véralvadási zavarokkal jár.

  • Csokoládé

Bármennyire is csábító a csoki, a kutyáknak szigorúan tilos a fogyasztása. A csokoládé élénkítőszert tartalmaz, az úgynevezett teobromint, amely méreg számukra és veseelégtelenséget okozhat.

  • Makadámdió

A makadámdió olyan méreganyagot tartalmaz, amely hatással van a kutya izmaira és idegrendszerére, ezzel gyengeséget, duzzadt végtagokat és zihálást okozva.

  • Alkohol

A kutyákra már egy kis alkohol is óriási hatással van. Az alkoholos ital nemcsak mérgezést okoz, hanem betegségekhez, hasmenéshez, sőt központi idegrendszeri károsodáshoz is vezethet.

  • Főtt csontok

Kifejezetten hasznos, ha kutyánknak nyers csontot adunk rágcsálni, mert jót tesz a fogaknak. De a főtt csontot kerüljük! Könnyen szilánkosra törik és nagy mennyiségben székrekedést vagy legrosszabb esetben bélperforációt okozhat, ami végzetes is lehet.

  • Szőlő és mazsola

A mazsola megtalálható a süteményekben, kekszekben és a gabonapelyhekben. A mérgezést okozó hatóanyaga ismeretlen, azonban mind a szőlő, mind a mazsola súlyos májkárosodást és veseelégtelenséget okozhat – olvasható a Mirror cikkében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?