Kutyatartók figyelmébe: ezekkel az ételekkel sodorjuk veszélybe kedvenceinket

Nagyon sokan tartanak kutyát, gazdaként azonban a legtöbben nem tudják, milyen ételek okozhatnak veseelégtelenséget, kómát és kiszáradást a házi kedvenceknél. A kutyashirek.com portál összeállított egy listát azokról a falatokról, amelyeket tilos a kutyáinkkal megetetni.

Mivel a kutyák a legtöbb felkínált élelmet gondolkodás nélkül habzsolják fel, fontos nyomatékosítanunk magunkban, hogy gazdaként nagy szerepünk van kedvencünk jólétének, egészségének megteremtésében és fenntartásában.

A csokoládé, a szőlő, a mazsola, a ribizli, a magvas gyümölcsök, a makadámdió, a penészes ételek, a gomba, a burgonya, a xilitol, a földimogyoró, a rebarbara, az avokádó, a csöves csontok és a hagymafélék mind olyan élelmek, amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak, a kutyák esetében azonban egészségkárosítók, mi több, életveszélyesek.

Csokoládé

A csokoládé és a kakaó is tartalmazza a teobromin nevű keserű alkaloidot, ami az emberre nem veszélyes, de a teobromint lassan emésztő állatok már kis mennyiség elfogyasztása miatt is végzetes mérgezést szenvedhetnek. A kutyák esetében az első tünetek között hányás, hasmenés, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés és nyáladzás szerepelhet. Később izomgyengeség, szívritmus-zavarok, veseelégtelenség, majd a vérkeringés összeomlása is felléphet.

Szőlő, mazsola, ribizli

A szőlő, a mazsola és a ribizli a cicák mellett a kutyák esetében is veseelégtelenséget okozhat. Bár nem minden kutya szenvedi el ezt a fajta betegséget, azért nem árt elővigyázatosnak lenni: ha hányást vagy hasmenést tapasztalunk kedvencünknél miután a három gyümölcs közül bármelyiket elfogyasztotta, azonnal vigyük orvoshoz.

Magvas gyümölcsök

Az olyan gyümölcsök magja, illetve magháza, mint a cseresznye, a szilva vagy a barack, ciánt tartalmaz, ami nagy mennyiségben akár halálos is lehet a kutyákra nézve. Ha néha előfordul, hogy kedvencünk bekap egy szemet ezek közül valamelyikből, nem kell bepánikolni, ugyanis ezek a gyümölcsök csak akkor ártalmasak a kutyáinkra nézve, ha tényleg sokat fogyaszt belőlük.

Makadámdió

Egyes források szerint a makadámdió lenyelése olyan tüneteket okozhat, mint az instabil járás, hátsó lábak bénulása, gyengeség, levertség, hányás. A figyelmeztető jelek 6-24 órán belül jelentkezhetnek.

Penészes étel

A penészes ételek tremorgén mikotoxinokat tartalmaznak, amelyek néhány napig tartó rohamokat és remegést okozhatnak. Ha a kutya kisebb mennyiséget evett belőlük, akkor "csak" gyomorfájdalmakkal kell megküzdenie, de ha nagyobb adagot fogyasztott el, akkor már orvoshoz kell fordulni.

Gomba

Mivel a kutyák sokat vannak a szabadban, valószínűleg egy-egy gombára is rátalálnak. Az ember által is fogyasztott fajták elvileg nem okoznak problémát, de sajnos vannak olyanok is, amik hasi fájdalmat, nyáladzást, máj- és vesekárosodást, hányást, hasmenést, rángatózást, végül kómát és halált is előidézhetnek.

Burgonya

A nyers burgonyától mindenképpen tartózkodni kell, főleg akkor, ha zöld foltok is vannak rajta: ezek szolanint tartalmaznak, ami kis mennyiségben is gyomorpanaszokhoz vezethet. Jellemző tünet a szomjúság, a gyakori vizelés, illetve az idegrendszeri probléma is.

Xilitol

Ez az édesítőszer megemeli a vér inzulinszintjét, ugyanakkor csökkenti a vércukorszintet, ami májelégtelenséghez vezet. Figyelmeztető tünet lehet ilyen esetben a hányás, a letargia és a koordinálatlan mozgás. Érdemes tehát megvizsgálni az ételek, italok összetevőinek listáját!

Földimogyoró

A kutyának nem lesz baja pár szem földimogyorótól, de nem szabad túlzásba vinni az „adagolását”. A telített zsírsavak magas aránya nem tesz jót a koleszterinszintnek, a só pedig a vérnyomásnak és a vesének.

Rebarbara

A rebarbara leveleiben található oldott kalcium-oxalát mérgező a kutyák számára, mert ideg- és emésztőrendszerére, valamint a húgyutak működésére is rossz hatással van. A rebarbara fogyasztása remegést, idegességet és veseproblémákat okoz, és ha a tüneteket nem kezelik időben, az eb meg is halhat.

Avokádó

Az avokádó levelei, gyümölcse, magvai, sőt még kérge is tartalmaz egy persin nevű vegyi anyagot, amely hányást és hasmenést eredményez a kutyáknál. Ha félvállról vesszük a tüneteket, az a kutya kiszáradásához vezethet.

Csöves csontok

A kutyák sokszor rágás nélkül, vagy egy-két roppantás után nyelik le a csontokat, vagyis nem célszerű csöves csontokat, például a baromfi szárnyát vagy lábát adni neki. Az így képződött nagy és éles csontdarabok, csontszilánkok sérüléseket, elakadásokat okozhatnak a tápcsatorna egész szakaszában.

Hagymafélék

A bennük található N-propil-diszulfid nevű toxin károsítja a kutyák vörösvérsejtjeit, ami vérszegénységhez vezet, valamint gyomor- és bélirritációval járhat. Olyan mellékhatások kapcsolhatóak hozzá, mint a szapora szívverés, a túlzott lihegés, a letargia vagy a véres vizelet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?