Hús, tojás, rizs: ön mit szokott megmosni főzés előtt?

Bár a legtöbb alapanyagot nagyon is indokolt a főzés előtt leöblíteni, van köztük olyan is, ami komoly élelmiszer-biztonsági kockázatokat rejt magában, így akár fertőzést is okozhat, írja a divany.hu portál a a magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal álláspontjára alapozva.

A szalmonellától tartva a tojást sokan hajlamosak automatikusan megmosni felhasználása előtt, de erre a legtöbb esetben semmi szükség nincs. A NÉBIH álláspontja szerint „a tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során ugyanis megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha koszos a tojás, igyekezzünk szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk, és alaposan öblítsük le” – tanácsolja a hivatal.

Fotó: Unsplash

Hasonló a helyzet a csirkehússal is, amit az emberek gyakran a mosogatótálcában mosnak le, remélve, hogy így megszabadulhatnak a rajta lévő veszélyes baktériumoktól. A csapból folyó víz viszont nem pusztítja el a kórokozat, de mindenfelé spriccelve más felületeket is beszennyezhet, így amikor gyanútlanul hozzányúlunk valami máshoz, észrevétlenül megfertőződhetünk. A baktériumok csak a megfelelő hőkezeléstől, azaz a sütéstől és a főzéstől pusztulnak el.

Amit meg kell mosni a főzéshez, az a rizs. Sokan azt gondolják, mivel nem állati eredetű táplálék, fölösleges megmosni. Azonban a rizsszemek közé a gyártási procedúra során héjdarabkák, apró törmelékek és más szennyeződések kerülhetnek, ezért a főzés előtt érdemes alaposan átöblíteni. Így megszabadulhatunk a felületén lévő keményítőmaradványoktól, aminek révén a rizs kevésbé fog összetapadni főzés közben. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a rizs felszívja és elraktározza a talajban felhalmozó arzént, amely rákkeltő hatásáról ismert. Erre szintén az áztatás a megoldás, ami egy kutatás szerint 28–60 százalékkal csökkentheti az arzénszintet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?