Gyerekeket manipulál a Facebook az oknyomozó riporterek szerint

A Facebook az újszülöttektől a felnőttekig mindenkit szeretne bevonni szolgáltatásába, ehhez pedig az eddig ismerteknél jóval mélyrehatóbban foglalkoztak a fiatalkorúakkal, írja az index.hu portál a The Wall Street Journal hetek óta tartó, The Facebook Files című oknyomozóriport-sorozatának legújabb cikke alapján.

A riportból többek közt kiderül, hogy a Facebook kiskorúakat és szokásaikat megismerő projektje jóval túlmutat a Messenger Kids és az Instagram Kids fejlesztésén, mi több, a Facebook a kutatásai során megfigyelt négy évnél fiatalabb gyermekeket is azzal a céllal, hogy a gyerekek viselkedése és reakciói alapján fejlesszen terméket.

A gyerekkutatást voltaképpen a TikTok és a Snapchat sikerének nyomására kezdte el a Facebook: egy belső dokumentum szerint, amit a Wall Street Journal által megszerzett, a Facebook „nem hagyhatja figyelmen kívül”, hogy a gyerekek hatéves koruk környékén már aktív internethasználók okostelefonokon és táblagépeken keresztül is. Hogy teljesebb legyen a kép, miért nem hagyhatják ezt figyelmen kívül, fontos megemlíteni, hogy az elmúlt két évben 19 százalékkal esett a Facebookon a naponta aktív tinédzserkorúak száma, a tendencia pedig azt mutatja, hogy 2023-ra a tinik 45 százaléka érdeklődés hiányában eltűnhet a platformról.

Fotó: Unsplash | McKaela Taylor

A gyerekkutatáshoz több módszert alkalmaztak: személyes találkozók keretében fiatalkorúaknak tartottak foglalkozásokat, és arra biztatták őket, hogy használják a Messenger Kids alkalmazást. Emellett a megszerzett belsős dokumentum szerint terveket és életkort szabtak meg ahhoz, mikor kell „átterelni” a fiatalkorú felhasználói bázist az Instagramról a Facebookra, és azt is kutatták, az átterelés milyen eszközökkel működhetne leginkább. Ahhoz, hogy jobban megértsék a gyerekeket és a gyerekkort, a kutatás során hat halmazba osztották az embereket, akiknek a viselkedését megfigyelték és kielemezték: felnőttek, felnőttkor és 16 éves kor közöttiek, 15–13 évesek, 12–10 évesek, 5–9 évesek és 4 éves kortól az újszülöttekig.

A riportra közleményben reagált a Facebook. Szerintük tudományos taxonómia szerint jártak el, amikor életkor alapján hoztak létre kutatási halmazokat. Az Instagram fejese, Adam Mosseri kiemelte, nem újdonság az, hogy a közösségi média próbálja megérteni a tinédzsereket és fiatalkorúakat, hisz céljuk, hogy a következő generációnak is megfelelő és csábító szolgáltatást nyújtsanak. A Facebook azonban tagadja azokat a vádakat, miszerint megpróbálták manipulálni a gyerekeket és arra biztatni őket, hogy 13 éves koruk előtt használjanak olyan szolgáltatásokat, melyeket 13 éven felülieknek szántak.

Negatív fényt vet a techóriásra az is, hogy már évek óta tisztában van az Instagram önértékelésre és önbizalomra gyakorolt negatív lenyomatával, ezt mégis figyelmen kívül hagyta. Ezenkívül az amerikai kongresszus is foglalkozik az üggyel, amely szerint potenciális veszélyforrást jelenthet a közösségi platform a fiatalok fejlődésére. A Facebook képviselői csütörtökön állnak majd a kongresszus elé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?