banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Az Apple és a Facebook egymásnak ment a felhasználói adatok miatt

A soron következő frissítéssel az iPhone-ok és iPad-ek új funkciót kapnak, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy megtagadják az adataik gyűjtését a készülékükre telepített alkalmazásoktól. A döntés hatalmas csapás a Facebooknak, amely bevételeinek 99 százalékát a hirdetésekből, közvetve pedig a felhasználói adatok értékesítéséből szerzi.

Amint valaki létrehoz egy Facebook-fiókot, azonnal „digitális kémek” hada kezdi el figyelni minden mozdulatát. Nem valamiféle illegális összeesküvésről van szó, ez a Facebook üzleti modelljének a lényege. Az így szerzett, a platformon kívüli felhasználói tevékenységekre vonatkozó adatokat a Facebook menti az illető fiókjához, majd ezek alapján célzott hirdetéseket jelenít meg számára. Éppen ezért érinti rendkívül érzékenyen Mark Zuckerberg birodalmát az Apple legutóbbi döntése.

Digitális nyomkövetők

Elvileg bárki ellenőrizheti, hogy a Facebook beépíthető moduljainak segítségével milyen alkalmazások követik a tevékenységét más webhelyeken és alkalmazásokban. Gyakorlatilag a lista nem teljes. A Facebook szerint egyes figyelt tevékenységek „műszaki és pontossági okokból” nem jelennek meg rajta.Forrás: pixabay.com

A figyelt tevékenységek köre meglehetősen széles, lényegében lefedi az internetezéssel összefüggő aktivitások teljes körét. Ide tartozik az alkalmazás megnyitása, bejelentkezés alkalmazásba a Facebookkal, webhely felkeresése, termék keresése, termék kosárba vagy kívánságlistára helyezése, vásárlás.

Megjegyzendő, hogy a Facebook „kémjei” akkor is működnek, amikor a felhasználó nincs bejelentkezve a közösségi platformra – sem mobil, sem webes alkalmazásban –, illetve a Facebookkal összekapcsolt applikációk akkor is küldenek adatokat a médiaóriásnak, ha a felhasználó hónapokig nem nyitja meg őket.

Üzleti modellek ütközése

Az Apple operációs rendszerét (iOS) használó készülékeken a mobilhirdetéseket forgalmazó vállalatok egy egyedi azonosítót, az úgynevezett IDFA-t (identifier for advertisers = azonosító a hirdetők számára) használják mind a hirdetések célzásához, mind azok hatékonyságának ellenőrzéséhez. Az iOS új, 14.5-ös verziójában már alapértelmezés szerint be lesz kapcsolva az új Alkalmazáskövetési átláthatóság funkció, amely arra kényszeríti majd az alkalmazásfejlesztőket – köztük a Facebookot –, hogy kifejezetten engedélyt kérjenek a felhasználóktól az IDFA használatához. A felmérések azt sugallják, hogy ötből akár négy felhasználó nemet mondhat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Facebook úgy becsüli, hogy az alkalmazásfrissítés nyomán a felére csökkenthet a hirdetési hálózaton keresztül keresett pénz mennyisége, ami azonban elsősorban a kisvállalkozásokat sújtja. Emellett a Facebook azzal is érvel, hogy az adatok megosztása kulcsfontosságú a „jobb felhasználói élmény” biztosításához.

A másik oldalon az Apple már a néhai alapító, Steve Jobs idején igyekezett a céget a személyes adatvédelem bajnokaként feltüntetni. Ugyanakkor iparági elemzők rámutatnak, hogy a mostani döntésnek több köze van a vállalat üzleti modelljéhez.

A Facebooktól eltérően az Apple az eszközök eladásából és az alkalmazáson belüli vásárlásokból szerzi a bevételeit, nem pedig reklámokból, így nincs is szüksége a felhasználói adatokra. Az iOS-be beépített böngésző, a Safari már alapértelmezés szerint blokkolja a harmadik féltől származó sütiket – amelyeket a felhasználók tevékenységeinek követésére használnak –, ugyanakkor tavaly óta kötelezi az alkalmazások fejlesztőit, hogy az App Store-ba feltöltött applikációkban pontosítsák, milyen adatokat gyűjtenek.

Személyes ellentét?

Az üzleti modellek ütközése mellett megfigyelők a két óriásvállalat vezetői közötti személyes ellentétet is felfedezni vélnek a konfliktus háttérében.

Nemrégiben Tim Cook vezérigazgató – név említése nélkül – bírálta a Facebookot, és a médiaóriás reformját sürgetve félreérthetetlenül azzal vádolta, hogy „a felhasználók megtévesztésére”, „a választási lehetőségek korlátozására” épül.

A Facebook az iOS eheti frissítésére reagálva képmutatónak nevezte az Apple-t, mert arra kényszeríti a vállalkozásokat – a célzott reklám korlátozásával –, hogy előfizetésekből és más alkalmazáson belüli vásárlásokból szerezzenek bevételeket, amelyeket aztán az Apple megcsapol.

A jövő megérkezett

Megfigyelők szerint az Apple mindössze siettet egy régóta megérett és elkerülhetetlen változást. A civil társadalom nyomására ugyanis a kormányok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a közösségi média és általában az internet magánéletre gyakorolt hatásainak, és régóta a levegőben van már valamiféle szabályozás mindenekelőtt a személyes adatok gyűjtésére vonatkozóan.

„Miközben egyre élesebb figyelem övezi, ahogy a két technológiai óriás kezeli a digitális életünket, az Apple a kerék alá veti a Facebookot azt állítva, hogy az App Store monopóliuma tulajdonképpen védi az ügyfeleket a sokkal rosszabb megfigyelő kapitalizmustól” – magyarázta Lia Holland, a Fight for the Future nevű digitális jogokért harcoló civil szervezet szóvivője. Hozzátette: a két óriáscég lépéseit az határozza meg, hogy érzik, belátható időn belül létrejön a monopóliumukat korlátozó szabályozás, „az egyetlen különbség, hogy a mostani esetben a hétköznapi emberek jól is jól járnak”.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?