Felmérés: kiégési szindrómát okoz a távmunka

A távmunka és hibrid munkavégzés növelte a legtöbb vállalat teljesítményét világszerte, viszont a home office következményeképp megrendült a munkavállalóknak a munkáltatókba vetett bizalma. A dolgozók egy része mentálisan kimerült, hiszen sokan nem tudtak egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között – derül ki a PwC által készített Future of Work and Skills című felmérésből.

A kutatásban részvevő négyezer megkérdezettnek csaknem 60 százaléka vélekedett úgy, hogy az alkalmazottak felülmúlták a cég kitűzött teljesítményi és termékenységi céljait az elmúlt 12 hónapban, míg a nyilatkozóknak csupán a négy százaléka jelezte a jelentős gyengülést. A felmérésből azonban az is kiderül, hogy az alkalmazottak és közvetlen vezetőik közötti bizalom csökkent. A menedzserek és humánerőforrás-szakemberek csupán 31 százaléka állította azt, hogy az említett bizalmi kapcsolat nem szakadt meg. Emellett kiderült, hogy a válaszadók közel háromnegyede (74%) nem tudja elválasztani a magánéletet a munkától.

Fotó: Pexels

Dinu Bumbăcea, a PwC Romania országos menedzsere szerint a koronavírus-járvány kezdetén a home office rendszer pozitívan hatott a cégek teljesítményére. Mégis, az idő múlásával megmutatkoztak a munkamódszer hiányosságai, például „a munkahelyi és családi kötelezettségek párhuzamos kezelésének nehézsége, valamint a személyes interakció hiánya. A járvány okozta társadalmi bizonytalanság csak elősegítette a globális felmondási hullámot és a munkáltatók iránti kötődés megszűnését” – magyarázta. A felmérés eredményeiből látható, hogy a munkavállalók kiégése már önmagában is járvánnyá vált, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is betegségként ismert el.

A fáradt és szorongó alkalmazottak rekordszámban mondanak fel világszerte. Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban húszmillió ember hagyta ott munkahelyét 2021 áprilisa és augusztusa között. Az Egyesült Királyságban idén augusztusban több mint egymillió üres állást számláltak.

A munkahelyek digitalizálása továbbra is aggodalomra ad okot, hiszen a legtöbb szervezet nem érti, hogy milyen kockázatokkal jár az emberi tevékenység technológiával való helyettesítése. A megkérdezettek 21 százaléka vallotta úgy, hogy felismeri a digitalizáció veszélyeit, és a munkáltatók csak egynegyede ismerte el, hogy megfelelően informálják alkalmazottaikat az automatizálás és a mesterséges intelligencia hatásairól.

Kapcsolódók

Kimaradt?