Felmérés: a lakosság 20 százaléka szív- és érrendszeri, 18 százalék reumatológiai problémákkal küzd

A romániai lakosság több mint 52 százaléka válaszolta azt egy közvélemény-kutatás keretében, hogy tudomása szerint nincsenek egészségügyi problémái. A felmérést az INSCOP Research készítette a Thinking Group agytröszt megrendelésére.

A jelenlegi egészségi állapotukra vonatkozó kérdésre a felmérésben részt vevők 52,2 százaléka válaszolta azt, hogy tudomása szerint nincsenek egészségügyi gondjai; 20,6 százalékuk bevallása szerint szív- és érrendszeri; 17,9 százalék reumatológiai problémákkal; 10,7 százalék valamilyen anyagcsere-betegséggel; 6,5 százalék légúti; 2,8 százalék onkológiai; 9,5 százalék egyéb problémákkal küzd.

A 60 éven felüliek az átlagosnál jóval nagyobb arányban számoltak be szív- és érrendszeri problémákról, valamint reumatológiai panaszokról. A legnagyobb arányban a 30 éven aluliak korosztályát képviselők válaszolták azt, hogy nincsenek egészségi problémáik. Az átlagosnál jóval nagyobb arányban vallották ezt a 44 év alattiak, a fehérgallérosok, valamint a magas és nagyon magas jövedelemmel rendelkezők is.

Fotó: Unsplash

A megkérdezettek 76,1 százalékát kellőképpen vagy nagyon foglalkoztatja az egészségi állapota, 23,8 százalékuk pedig alig vagy egyáltalán nem figyel oda erre. A románok 85,8 százaléka azt állítja, hogy kellőképpen vagy nagyon foglalkoztatja a betegségek vagy bizonyos szövődmények megelőzése, míg 14,1 százalékuk azt mondja, hogy alig vagy egyáltalán nem érdekli ez. Azokat, akiknek a havi jövedelme elegendő a tisztességes megélhetéshez, az átlagosnál lényegesen nagyobb arányban foglalkoztatja a prevenció.

Egészségügyi kérdésekben a legtöbben a családorvostól (70,2 százalék), a kezelőorvosuktól (25,7), az egészségügyi témákkal foglalkozó honlapokról (15,4), az egészségügyi témákról szóló televíziós és rádióműsorokból (14,5), a Facebookról és más közösségi oldalakról (9,9), barátoktól és ismerősöktől (7,4), egészségügyi témákkal foglalkozó folyóiratokból, újságokból (6,6) tájékozódnak.

A megkérdezettek 28,5 százaléka mondta azt, hogy évente egyszer fordul egészségügyi szakemberhez megelőzéssel kapcsolatos vagy egyéb egészségügyi kérdésben; 16,7 százalék évente kétszer; 8,3 százalék évente háromszor;9,3 százalék évente négyszer; 33,7 százalék pedig évente négynél többször teszi ezt meg.

A közvélemény-kutatás május 23-a és június 14-e között készült, 1500 személy megkérdezésével. A hibahatár plusz/mínusz 2,53 százalék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?