banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Egy új kezdet: kiadták az első zöld rendszámtáblát

Június 27-étől igényelhetik az elektromos személygépkocsi-tulajdonosok a zöld rendszámtáblát – emlékeztetett Facebook-oldalán a belügyminisztérium. Amint április végén Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter bejelentette: zöld rendszámtáblát kaphatnak a nulla szén-dioxid-kibocsátású gépjárművek, miután az erről szóló miniszteri rendelet még a tavasszal megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Romániában hivatalosan 17 ezer elektromos jármű van bejegyezve, ezek tulajdonosai hétfőtől igényelhetik a megkülönböztető számtáblát, amelyen fehér háttéren zöld betűkkel jelölik a rendszámot.

Fotó forrása: a Belügyminisztérium Facebook-oldala

„A környezetkímélő gépkocsik számára a zöld rendszámtáblák bevezetése azt a célt szolgálja, hogy növelje az ilyen típusú járművek láthatóságát, és a többi közlekedőt arra ösztönözze, hogy az ilyen típusú gépkocsikat válassza” – közölte a belügyminisztérium.

Tánczos Barna korábban elmondta, nemcsak a figyelem felkeltése a nulla szén-dioxid-kibocsátású gépjárművek népszerűsítése a cél, hanem az önkormányzatok megsegítése is, hogy „ezáltal könnyebben tudják megkülönböztetni zéró emissziós gépjárműveket a szennyező gépjárművektől, és majd igény szerint a nagyvárosokban bizonyos zónákban korlátozni lehet belsőégésű motorral felszerelt gépjárművek behajtási jogát, annak érdekében, hogy a levegő minősége javuljon és csökkentsük a forgalmat”. A környezetvédelmi szaktárca a kezdeményezést a belügyi és a szállításügyi minisztériummal közösen dolgozta ki.

A környezetvédelmi tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy négy-öt éven belül 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építhetnek a helyi önkormányzatok, amennyiben élnek a kormány és a környezetvédelmi minisztérium által nyújtott lehetőségekkel. A kormány a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból több mint 15 ezer töltőállomás kialakítására különített el erre a célra költségvetést, továbbá a Környezetvédelmi Alapon keresztül a környezetvédelmi szaktárca egy külön program keretében támogatja az önkormányzatok ezen törekvéseit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?