Több mint hétezer eljárás indult tavaly kábítószer-fogyasztás vagy -birtoklás miatt

Tavaly több mint 7000 büntetőeljárást indítottak a román hatóságok kábítószer-fogyasztás, kábítószer és tiltott anyagok illegális birtoklása miatt – jelentette ki csütörtökön Lucian Bode belügyminiszter, aki hamisnak nevezte azt a híresztelést, miszerint a belügyminisztérium alkalmazottai nem voltak aktívan jelen a Saga fesztiválon, amelyen legalább hét személyt szállítottak kórházba, ketten pedig belehaltak a tiltott szerek fogyasztásába. 

A belügyminiszter nyilatkozatának előzménye, hogy az elmúlt hétvégén zajló bukaresti Saga fesztiválon két fiatal meghalt és több résztvevőt kórházba kellett szállítani kábítószer-túladagolás miatt.

Bode azt mondta, a 73 000 résztvevővel zajló fesztiválon naponta 400 belügyi alkalmazott teljesített szolgálatot, 129 büntetőeljárást indítottak, 119 eljárást kábítószer-fogyasztás, kábítószer és tiltott anyagok illegális birtoklása miatt. Hamis tehát az a híresztelés, hogy a fesztiválon nem volt aktívan jelen a rendőrség.

Illusztráció forrása: Pixabay

A belügyminisztérium csütörtökön minden illetékes struktúrája bevonásával nagyszabású tanácskozást tartott, amelynek eredményeképpen új intézkedéseket dolgoznak ki a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás megelőzésére és leküzdésére. „Újraértékeljük az adatgyűjtési tevékenységeket, a belügyi munkatársaknak további képzéseket tartunk, létrehozzuk a nagy közönséget vonzó rendezvények naptárát, és ezeken fokozzuk a belügyi szervek jelenlétét” – sorolta Bode, aki szerint igazságtalan felelősségre vonni az általa vezetett tárcát a Saga fesztiválon történtek miatt, mert a belügyminisztérium drogmegelőzési programjaival több százezer fiatalt szólított meg.

Péntek este hét fiatal került kórházba, hárman közülük súlyos állapotban, miután illegális szereket fogyasztottak a bukaresti könnyűzenei SAGA fesztiválon. Ketten meg is haltak közülük, egyikük még pénteken éjszaka, másikuk pedig szombaton.
Egy 25 éves moldovai fiatalember halt meg péntek este. Őt szív- és légzés-leállásos állapotban szállították a Szent Pantelimon kórházba, de még úton a kórház felé a mentőautóban halottnak nyilvánították. Egy másik fiatalember, aki a Pantelimon kórház toxikológiai osztályán feküdt az intenzív osztályon és szintén a fesztiválról került a kórházba, szombaton halt meg.

Azt is elmondta, hogy 2021-ben 52 bűnszövetkezetet számoltak fel, több mint 1600 személyt állítottak bíróság elé és 2,8 tonna kábítószert foglaltak le a román belügyi szervek. A Konstancán lefoglalt 1,4 tonna heroin az utóbbi 30 év második legnagyobb drogfogása volt az Európai Unióban. „Ezek a számok sokat elmondanak a belügyminisztérium tevékenységéről” – nyomatékosította a miniszter.

Klaus Iohannis államelnök kedden tragédiának nevezte a kábítószer-túladagolásban meghalt két fiatal halálát. „Ez egy tragédia, mindannyian sajnáljuk, hogy ilyen kilengések történnek. Azt hiszem, nagyobb szigorra van szükség a szervezők részéről” – mondta az államfő.

Kifejtette, a hasonló eseteknél mindig felmerül a nevelési tényező, és reméli, hogy a nevelés és a jobb szervezés kombinációjával „teljes mértékben elkerülhetők lesznek az ilyen tragédiák”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?