Felmérés: riasztóan elterjedtek a káros szenvedélyek a romániai fiatalok körében

Egy friss felmérés szerint a romániái kamaszok az európai átlagnál sokkal nagyobb arányban fogyasztanak alkoholt, drogokat, gyakrabban cigarettáznak, és korábban kezdik szexuális életüket más európai országok fiataljainál. A tinédzserek káros szenvedélyeiről szóló jelentést a Francisc Rainer Antropológiai Intézet készítette – számolt be az adevarul.ro.

A felmérésben több mint 10 ezer fiatalkorú vett részt. A válaszadók több mint fele, azaz 52,9 százaléka dohányosnak vallotta magát, 20 százalékuk naponta tíz vagy annál is több szál cigarettát szív el. Arra is fény derült, hogy jelentős részük, azaz 17,1 százalékuk 14 éves korában kezdte el a dohányzást, 11 százalékuk pedig már 13 éves korában elszívta az első szál cigarettáját. Meglepő adatk az is, hogy 5,9 százalékuk már 12 éves korában rágyújtott. A megkérdezett fiatalok a kábítószerek közül leggyakrabban marihuánát fogyasztanak, 15,3 százalékuk használja ezt a szert.

Az alkoholfogyasztás terén is riasztóak az adatok. A válaszadók közül csupán 11,7 százalék állította azt, hogy az elmúlt egy évben nem fogyasztott szeszes italt. Több mint felük, 55,1 százalékuk már 14 éves kora előtt megkóstolta az alkoholt, 59,7 százalékuk pedig már a részegedés okozta állapotokon is átesett: tapasztaltak fejfájást, szédülést, gyomorfájdalmakat és hányást. A megkérdezett fiatalok válaszaikat a baráti társaságok elvárásaival és a társaságokba való nehézkes beilleszkedéssel indokolták, valamint arra is hivatkoztak, hogy a gondokról és a bajokról a tudatmódosító szerekkel könnyebben feledkezhetnek meg.

A felmérés kiderült, hogy a romániai fiatalok korán kezdik a szexuális életet. Közel 40 százalékuk 16 évesen esett át az első intim együttléten, 21,8 százalékuk már 15 évesen, 15 százalékuk pedig 15 éves kora előtt vetette bele magát a „felnőtt létbe”. Elrettentő, hogy 22, 5 százalékuk nem védekezett az első szexuális együttlét során, és vallomásaik szerint azóta is ritkán használnak óvszert.  

A felmérésben összesen 10 114 fiatalkorú vett részt az ország minden megyéjéből, az átlagéletkor 18,97 év volt. A válaszadók 75,2 százaléka lány, 72,4 százaléka városi környezetben él, 67,5 százaléka gimnazista, 26,3 százaléka egyetemi hallgató, 2,1 százalék elemi iskolai tanuló, míg 2,7 százalék már elvégezte az egyetemet.

A felmérést irányító Mihai Copăceanu szerint a fiatalok szokásainak alakulásához hozzájárul az a különleges helyzetük, hogy virtuálisan élhetik mindennapjaikat, így csupán egy gombnyomásra vannak a könnyű ismerkedésektől és a könnyen beszerezhető tudatmódosító szerektől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?