banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

FRISSÍTVE - Ezért nem mutatott ki a hagyományos teszt egy francia koronavírus-variánst

A koronavírus egy új variánsa jelent meg a franciaországi Bretagne-ban, amely hagyományos PCR-teszttel nem bizonyult kimutathatónak. Az első vizsgálatok szerint a variáns nem súlyosabb és nem is fertőzőbb, mint az eredeti vírus – írja az MTI a francia egészségügyi minisztérium közleménye alapján. FRISSÍTÉS - Fejér Szilárd sepsiszentgyörgyi kémikus-kutató a variáns kimutatható az alsó légutakból vett mintákon.

Bretagne regionális hatósága hétfő este jelentette be, hogy több olyan beteget is azonosították egy járványgócban, akik a koronavírus tüneteit produkálják, de a PCR-tesztjük negatív lett. A járványgóc Lannion település kórháza, ahol a szombaton ellátott 79 koronavírusos fertőzött közül nyolcnál azonosították az új variánst.

A diagnózist csak szerológiai vizsgálattal vagy úgynevezett RT-PCR teszttel lehetett megállapítani. A regionális illetékes hatóságok ezért Bretagne régió Cotes-d'Armor és Finistere megyéiben új eljárást dolgoztak ki az egészségügyi dolgozók számára a fertőzöttek jobb diagnosztizálására.

„Elővigyázatosságból a prefektúrák és a regionális egészségügyi igazgatóságok megerősítik a vírus terjedését fékező intézkedéseket, például az oltások felgyorsításával, az egészségügyi előírások fontosságának hangsúlyozásával és a gyülekezések további korlátozásával” – jelezte a regionális hatóság.

Nincs ok aggodalomra

Steven Van Gucht belga virológus a Brussels Timesnak hangsúlyozta, hogy a laboratóriumok sokféle különböző tesztet használnak a vírus azonosítására, így előfordulhat, hogy egy-egy teszt bizonyos variánsokat nem vesz észre, de ez nem jelenti azt, hogy más tesztek ne tudnák kiszúrni. Szerinte a legrosszabb forgatókönyv szerint is annyi a teendő, hogy igazítani kell bizonyos típusú teszteken.

Az, hogy egy vírus mutálódik, és új variánsok jelennek meg, önmagában se nem váratlan, se nem probléma. A SARS-CoV-2 koronavírus esetében is a legtöbb eddig megismert mutáció ártalmatlan, nem teszi veszélyesebbé a vírust. A különféle variánsok töredékét jelenti csak a felfedezési helyük alapján emlegetett brit, dél-afrikai vagy brazil variáns.

Még további vizsgálatokra van szükség annak a megállapításához, hogy ez az új variáns hogyan reagál a vakcinákra és az antitestek jelenlétére. Addig is a breton variánst is abba a kategóriába sorolták, amelybe a világban eddig megjelent több ezer vírusváltozat többsége tartozik.

Ezért nem mutatható ki a variáns Fejér Szilárd szerint

FRISSÍTÉS: Fejér Szilárd sepsiszentgyörgyi kémikus-kutató szerint egy olyan variánst találtak, amely valószínűleg nem szaporodik túl jól a felső légutakban, ezért lesz gyakran negatív a fertőzött személy orrgaratból vett PCR-tesztje. Az alsó légutakból vett mintákból "úgynevezett RT-PCR teszttel" kimutatható ez a vírus.

Koronaposzt, 19/n Nagy felüdülés manapság híreket olvasni, pláne olyanokat, amelyeket a magyar sajtó mindenféle...

Közzétette: Szilard Fejer – 2021. március 17., szerda

„Nem a két teszt különböző, hanem a mintavétel helye. A teszt minden esetben ugyanaz. Az történik tehát, hogy a vírus az alsó légutakban érzi jól magát, ennek a következménye pedig, hogy jobban oda kell figyeljenek a laborok az orrgaratból vett minta kiértékelésénél, és nem szabadna alacsony detektált vírusmennyiség esetén negatívként kiadni az eredményt. Mi is gyakran látunk olyan eseteket, hogy kórházban fekvő személy, komplikációk vannak, tüdőérintettség stb, mi pedig csak 1 gént detektálunk a háromból, amire a teszt képes, 34-nél nagyobb Ct értékkel (ez nagyon kis vírusmennyiséget jelent). Mi nem habozunk, a nagy Ct értékeket is pozitívnak jelentjük le” – írta Facebook-oldalán a kutató.

(Címlapfotó forrása: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?