Csíki siker Fogarason: 14 bajnoki címet hoztak el a székely nyulak és galambok

A Fogarason negyedik alkalommal megrendezett Cupa Transilvaniei kiállításon a Csíkszeredai Hobby Kisállattenyésztők Egyesületének 21 tenyésztője vett részt és rekordmennyiségű kisállatot, összesen 153 nyulat, tyúkot és galambot állítottak ki. Az állatok bírálatát követően a csíki egyesület nyúltenyésztői 8 bajnoki címet és két különdíjat is begyűjtöttek, amelyeket a galambászok további négy bajnoki címmel egészítettek ki, így a csíki egyesület 14 kupájával az összetett éremtáblázatnak is az élén végzett, megelőzve a házigazda Țara Făgărașului-t – tudtuk meg az egyesület alelnökétől, Rákossy Zsigmond állatorvostól.

A kiállítás egyik üde színfoltja és egyben legnépszerűbb fajtája a székely nyúl volt, amelyből három színváltozatot, összesen 55 példányt mutattak be a tenyésztők. A jövő évi kiállításon már címvédőként fog részt venni a csíki egyesület, ahol terveik szerint bemutathatják majd a székely nyúl negyedik színváltozatát, a lila szallandert is.

Amint arról egy korábbi riportunkban beszámoltunk, a székely nyulak különféle nyúlfajták keresztezéséből jöttek létre: van, amelyikben csincsilla vér csordogál, másokban bécsi kék, illetve mindegyikük alapja a hazai „parasztállomány”, azaz parlagi nyúl. A székely nyulak voltaképpen fekete szallanderek, kék szallanderek és havana szallanderek, azaz feketék, kékes-szürkés, bézs árnyalatúak, és folyamatban van a negyedik, egyben utolsó elismerhető változatuknak a kidolgozása, a lila szallandereké is. Ez utóbbiból egy „majdnem kész” példányt tavaly mi is simogathattunk. Ekkor meggyőződhettünk róla, hogy a tenyésztés és új állatfajta kidolgozása nem más, mint színtiszta matematika, illetve fajtakeverés, tehát nem bujkálnak torzszülöttek az istállók és ólok rejtekében. Csupán állatok vannak, sikeresebbek és kevésbé sikeresek.

A sikeres példányok ezúttal országszinten bizonyítottak: a versenyen résztvevők összesen 800 állatot állítottak ki, ezek közül törtek a dobogó első fokára a székely tenyésztők. Rákossy Zsigmond szerint színvonalas megmérettetés volt az idei, amelyre Kolozsvárról, Brassóból, Fogarasról, Ludasról, Besztercéről, Szamosújvárról és Belényesről is érkeztek állattenyésztők. „A nagy kiállítási kedvet és állatlétszámot látva számítottunk rá, hogy jól teljesítünk majd, de az összetett verseny megnyerése meglepetésként ért” – fogalmazott az alelnök kiemelve, hogy egyre többen csatlakoznak az egyesületükhöz, távolabbi vidékekről is érdeklődnek, így a létszám az utóbbi időben növekedésnek indult. Székelyudvarhelyről, Székelykeresztúrról, Maros megyéből, Kolozsvárról és még Magyarországról is társultak állattenyésztők a csíkszeredaiakhoz.

Fotó forrása: Rákossy Zsigmond

Talán ezzel magyarázható, hogy idén rekordmennyiségű állatot tudtak kiállítani, illetve a járványhelyzet egyik hozadéka is lehet, hiszen „a különböző lezárások miatt nagyon régen nem volt alkalmuk hasonló eseményen részt venni, és mindenkiben megnőtt a kiállítási kedv”.

Fotó forrása: Brügger Sándor, a nyúl tulajdonosa.

Csíkszeredában eddig a legnagyobb kiállítás a Székely Körverseny volt, ahol a négy székelyföldi egyesület – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Székelyudvarhely és Csíkszereda képviseletében – megközelítőleg 1000 kisállatot állított ki. Az idei szezonban, 2023 februárjában Sepsiszentgyörgy lesz az esemény házigazdája, ahová a csíki tenyésztők is lelkesen készülnek. Hozzájuk 2025-ben ér vissza a staféta. Nincs megállás, az aktuális győzelem további megvalósításokra ösztönzi őket: „felmerült már az is, hogy az országos kiállítás nyulas részlegének adjunk otthont az elkövetkező években, de ez még csak egy kósza ötlet, rengeteg dolognak kell összejönnie a megvalósításához” – fűzte hozzá Rákossy Zsigmond.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?