Az empátia felébresztése és tudatosítása a fő célja a KALOT Egyesület kisfilmjeinek

Nem csak a fizikai erőszak erőszak! címmel elkészült a KALOT Egyesület harmadik kisfilmje, ami az iskolai bántalmazás és bullying témakörét dolgozza fel. A kisfilmet oktatási- és pszichopedagógiai szakemberek, a film készítői és szereplői előtt mutatták be.

A kisfilmek keletkezéséről, koncepciójáról Köllő Ildikóval, a filmek írójával és rendezőjével beszélgettünk, aki elmondta, hogy a három kisfilm a KALOT Egyesület indította Nem csak a fizikai erőszak erőszak! című projekt kapcsán jött létre. A tavalyi év során két film készült el, az egyik a mobbing, a munkahelyi zaklatás témáját dolgozza fel, a második pedig a párkapcsolati verbális és passzív erőszakról szól.

„Ez a két film között egy kapocs jelent meg, bemutatja, hogy maga a munkahelyi bántalmazás hogyan megy át a munkahelyről a párkapcsolatba, a magánéletbe. A harmadik rész a bullying, ami a kortárs zaklatást dolgozza fel és ezzel is szintén az a terv, hogy az elkészült kisfilmre foglalkozásokat építsenek” – magyarázta Köllő Ildikó.

Alapos kutatói munka előzte meg a forgatókönyvírást

A kisfilm történetei fiktívek, a forgatókönyvek megírását alapos kutatómunka előzte meg. A rendező szakemberek véleményét kérte ki, akik „elmondták, hogy milyen bántalmazó karakterek, milyen áldozattípusok vannak, milyenek azok, akik hallgatnak, illetve milyen karakterek vesznek részt ebben a bántalmazásban, milyen ok szokta ezt kiváltani”.

Fotók forrása: KALOT Egyesület

A legutóbbi kisfilmben nagyon sok témát kellett érinteni a bullying-al kapcsolatban, hogy minél több dolgot tudjanak feldolgozni az osztályban a gyerekek, emiatt sok információt ágyazott bele a történetbe – emelte ki a filmkészítő. Az utolsó kisfilmnek három változata van: az első 7–8. osztályos, a második a 9–12. osztályos diákoknak, a harmadik pedig a felnőtteknek, pedagógusi, szülői csoportoknak szól.

Egy ilyen témát feldolgozó kisfilm legyen gondolatébresztő

A KALOT által indított projekt fő koncepciója a paradigmaváltás a fiatalok, a szülők és a pedagógusok körében. A programon keresztül érzékennyé szeretnék tenni őket az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére.

A program célja az, hogy erre a filmre, ami egy erős képi világgal dolgozik és nagyon sok témát érint, ezt bevinni az iskolákba és egy másfél-két órás interaktív foglalkozást építeni rá a KALOT Egyesület lelki gondozóinak irányításával” – tette hozzá Köllő Ildikó. Az interaktív foglalkozás az empátia felébresztésére és tudatosítására szolgál. Ennek eredményeképpen a résztvevők képesek lesznek felismerni, megérteni a fizikai erőszakon túli agresszió formáit, az elszenvedőkhöz empatikusan viszonyulni, valamint a hasonló erőszaktípusokkal szemben hatékonyan, de erőszakmentesen védekezni. A foglalkozásvezetők lelki gondozói végzettséggel rendelkező, és a projekt keretében külön tréneri munkára felkészített szakemberek.

Több éves bullying hatásait is körbejárja a kisfilm

A harmadik kisfilm kapcsán a rendező elmondta, hogy a filmben bemutatott zaklatás több éves folyamatot dolgoz fel, emiatt szerepelnek a filmben gyerekszínészek is. Köllő Ildikó hozzátette, hogy a bántalmazó főszereplő (akit Kolcza Rebeka játszik) több éves folyamatos zaklatásnak volt kitéve, aminek során jól látható, hogy „a személyisége is mennyire sérült, mert ha nem esett volna át ezen, akkor valószínűleg egy magabiztos, jó humorú, ironikus lányt kaptunk volna, de mivel átesett a bántalmazási folyamatokon, egy megtört karakter áll előttünk”.

Az iskolai zaklatásról szóló kisfilm pozitív fogadtatásban részesült, a visszajelzések alapján sokakból egy emléket, történetet idéz fel „ennek örülök, mert ez a célja, hogy egy picit gondolatébresztő legyen, és utána a foglalkozásokon ezeket a gondolatokat és érzéseket dolgozzák fel, ami hátha segítene abban, hogy sok gyereket ne érjen bántalmazás”. A pszichológusokkal beszélgetve derült fény arra, hogy egyre több gyerek, összesen 43 százalék átélt már bántalmazást, ez a szám pedig folyamatosan nő – magyarázta Köllő Ildikó.

A KALOT Egyesületnél jelentkezhetnek azok az iskolák, tanári csoportok, akik szeretnék, hogy hozzájuk is eljuthassanak a kisfilmek és a rá épülő tevékenységek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?