Ákovita: főszerepben a pálinkák és a párlatok

Pénteken és szombaton zajlik a minősítés az első alkalommal megszervezett csíkszeredai Ákovita – Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyen. A megmérettetésre több mint ezer minta érkezett a Kárpát-medencéből. A sajtó pálinkáját is megválasztják.

Pálinkakóstolással egybekötött esemény vezette fel a Csíkszeredában első alkalommal megszervezett Ákovita – Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt csütörtökön. A vetélkedésre – a szervezők elmondása szerint – minden előzetes várakozását felülmúló számban érkeztek be minták, több mint ezer italt küldtek be a nevezők. Az érzékszervi minősítés előestéjén Becze István főszervező, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke üdvözölte a résztvevőket. A rendezvény egy perces néma tiszteletadással kezdődött a májusban tragikus körülmények között elhunyt Csípán Csaba, a Csípán Pálinkaház alapítójának emlékére.Szakértő zsűri értékeli a beérkezett mintákat | Fotó: Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete Facebook-oldala

A versenynek otthont adó Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila köszöntötte a versenyre érkezett szakembereket, bírákat és kiemelte: a mostani megmérettetés csupán kiindulópontja a következő évek vetélkedéseinek. „Csíkszereda környékén vannak olyan pálinkafőző mesterek, akik megmutatják a világnak, hogy a pityóka földjén, a szőlőtermő vidékektől távol meg tudjuk teremteni azt a hozzáadott értéket, amelyet máshol is nagyra becsülnek. Arra biztatok mindenkit, hogy szeressék és kövessék Csíkszeredát” – fogalmazott a városvezető.

A rendezvény egyik fő szakmai partnere, a magyarországi Pálinka Nemzeti Tanács elnöke Mihályi László elmondta: nagyon meglepődtek a beérkezett minták nagy számán. „Örömmel tapasztaltuk, hogy ilyen sokan érdeklődnek és remélem, hogy megfogadják majd azokat a tanácsokat, amiket a bírálóktól írásban megkapnak!” – tette hozzá.

Az élet vize

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte: a székelyföldi pálinka része az egyetemes magyar gasztronómiának.

Béli Géza, pálinkaszakértő, a verseny szakmai elnöke szerint egy első alkalommal megszervezett verseny esetében hatalmas eredmény, hogy ennyi mintát küldjenek be. Amint a szakember elmondta: verseny neve a latin aqua vitae kifejezésből ered, amely szó szerinti fordításban annyit tesz: az élet vize. A középkorban különböző gyógyszerészeti célú égetett szeszek megnevezése volt, de ritkábban alkoholmentes gyógyszereket is neveztek így, tudtuk meg. „A zsűrinek óriási feladata lesz, hiszen ezt a több mint ezer mintát minősíteni önmagában sem kis dolog” – fogalmazott.

A megnyitót követően a jelen lévő szakemberek, meghívottak és a sajtó képviselői egy hat tételből álló pálinkasort kóstolhattak végig. Sorrendben alma, körte, meggy, szilva, irsai olivér szőlő és kökény került a poharakba. A kóstoló során elhangzott néhány alapvető szabály. Például, hogy a pálinkát szobahőmérsékleten, 17-18 Celsius-fokon kell inni. Mint Béli Géza fogalmazott, ha egy pálinkát behűtve, vagy hideg pohárban szolgálnak fel, valószínűleg el akarják takarni valamilyen hibáját. Azt is megtudtuk, hogy a pálinkakóstolás közben érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű víz bevitelére. Az ideális az, ha egy egység pálinkához tíz egység vizet iszunk, így megakadályozhatjuk az alkohol gyors felszívódását.

A verseny minősítése pénteken és szombaton zajlik, vasárnap választják a champion-díjakat, a kategóriagyőzteseket, illetve a bajnokok bajnokait, a legjobb párlatokat, illetve pálinkákat. Részetek a versenyről az esemény Facebook-oldalán és honlapján olvashatók. Vasárnap a minősítő asztalokhoz ülnek a sajtó meghívott képviselői is, akik meg fogják választani a „sajtó pálinkáját”. 

(Nyitókép: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete Facebook-oldala)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?