Nemzetközi párlat- és pálinkaversenyt tartanak Csíkszeredában

Első alkalommal szerveznek nemzetközi párlat- és pálinkaversenyt Csíkszeredában a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) szervezésében. A Kárpát-medencei magyar párlat- és pálinkakészítők üzleti és egyéni kategóriában is versenybe szállhatnak az arany minősítésért. 

Az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny – Erdély – Csíkszereda, 2021 névvel jegyzett esemény elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelenkor minőségi követelményeire – áll az eseményről kiadott sajtóanyagban.

„A versenyen a nevezők olyan részletes visszajelzést kapnak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítenek el” – részletezte Becze István, a SZGE elnöke. Hozzátette, fontosnak tartják, hogy az eseménnyel fellendítsék a vállalkozói szférát, növeljék a jelenlegi kereskedelmi lehetőségeket, valamint motiválják az egyéni termelőket a minőségi termékek előállítására.

A párlat- és pálinkaversenyre két kategóriában nevezhetnek az érdeklődők. Az üzleti kategóriában a párlatot és/vagy pálinkát előállító és/vagy forgalmazó üzleti vállalkozások jelentkezését várják. Az egyéni kategóriában pedig a párlatot előállító magánfőző vagy bérfőzdében előállíttató magánszemélyek nevezhetnek.

Számítanak a Kárpát-medencei termelőkre

A nemzetközi versenyre a helyi és magyarországi jelentkezők mellett a szervezők nagy mértékben számítanak a Kárpát-medencei magyar vállalkozók és magántermelők  nevezésére is. „Ritkán adódik a lehetőség, hogy magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, vajdasági és más külhoni magyar párlatok, pálinkák versenyezzenek az arany minősítésért. Mi is kíváncsian várjuk a határon túliak jelentkezését” – tette hozzá Becze. A versenyen csak azokat a párlatokat és pálinkákat fogadják el mintának, amelyek megfelelnek a szükséges előírásoknak.

A rendezvény nevezési határideje 2021. június 11., déli 12 óra, a nevezett minták érzékszervi minősítése pedig 2021. június 18–19. között zajlik majd. A versenyre nevezett mintákat a következő címre kell eljuttatniuk a versenyzőknek: Csíkszereda, postai irányítószám: 530103, M. Eminescu utca, 2/A szám, Hargita megye, Románia. A nevezett mintákat személyesen is le lehet adni hétfőtől péntekig 8-16 óra között, ugyanezen a címen. További részletekről és a versenyszabályzatról a vetélkedő weboldalán, vagy a SZGE Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny – Erdély – Csíkszereda, 2021 főtámogatója Magyarország Agrárminisztériuma. A versenyt a Pálinka Nemzeti Tanács, Hargita megye és Csíkszereda város intézményei és más szakmai szervezetek és cégek segítségével szervezik meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?