„A muppet bábokkal minden gyerek beszélni akar” – Elvarázsolja a román foglalkozásokon az ovisokat a bábozó marosvásárhelyi óvónő

Muppet bábokkal tanít románt az óvodásoknak a marosvásárhelyi óvónő, Kali-Barabási Hajnalka. A kedves, szőrmók figuráknak minden gyerek akar segíteni, mind beszélgetni akarnak velük, szívesen válaszolnak nekik, így rögzülnek szinte észrevétlenül a román szavak, rövid mondatok. Az óvónő célja az volt, hogy megszerettesse a román nyelvű tevékenységet a kicsikkel, de ennél többet kapott. Oktató jeleneteit a Panka și amicii mei nevű Facebook-oldalán is megosztja elsősorban kolléganői örömére. Nemcsak románt oktat, hanem egy egyesült államokbeli nyelviskolánál magyart is tanít online olyan gyerekeknek, akikkel nincs közösen beszélt nyelv. Hajnalka óvónő, bábszínész és – tanuló – hasbeszélő is.

Néhány éve beleszeretett a muppet bábokba, és mint mondja, szíve csücske lett a bábokkal a nyelvoktatás Kali-Barabási Hajnalka marosvásárhelyi óvónőnek. Ma már több mint negyven kedves figura segíti nyelvoktató tevékenységeit az óvodában és az online tanításban.

Fotók forrása: Kali-Barabási Hajnalka személyes archívuma

„Gyereknevelésin voltam a kislányommal, és épp akkor volt a pandémia, amikor is megszűnt a baba-mama tevékenység, amire korábban jártunk a városban. Nekem hiányzott, és elkezdtem keresgélni a világhálón online baba-mama tevékenység után, így fedeztem fel a muppet bábokat egy videóban. Megtetszett, és azt gondoltam, jó lenne baba-mama tevékenységet tartani vele. Megrendeltem egy muppet báb testvérpárt, egy fiút és egy kislányt. Amikor megérkeztek, szerelem volt első látásra” – emlékszik vissza a kezdetekre Kali Barabási Hajnalka.

Húsz éve tanít óvodásokat, és három éve kezdte használni a muppet bábokat az oktatásban. Szakmai háttere is van a bábozáshoz, hiszen színművészeti egyetemet is végzett és alkalmazott bábművészet mesterképzést. Azonban a mozgó szájú muppet báb inspiráló újdonság volt számára.

„Mivel mozog a szájuk, gondolkodtam, hogy de jó lenne nyelvet tanítani velük. Így született meg az ötlet, hogy a román tevékenységhez fogom használni. El is kezdtem gyűjteni a bábokat. Mindegyiknek személyisége van, mondhatom így. Ránézel egy bábra és látod a karakterét már a szeme állásából, hogy egyik huncut, másik félénk” – magyarázta.

Az első nyelvoktató jelenete hamar felkerült a Facebookra is. „Megszületett az első jelenet, és úgy gondoltam, hogy annyira gyönyörű szép a báb, hogy ezt meg kell mutatnom másoknak is. Megosztottam a világhálón. Ott írtak nekem kolléganők, hogy ez segít nekik, hogy tetszik, a gyereküket lekötötte. Innen indult az, hogy Facebookon is rendszeresen megosztom a jelenteket” – számolt be.

Észrevétlenül rögzül a román szókincs

A tevékenység a Panka și amicii mei [Panka és a barátaim – szerk.] nevet kapta. A kezdeti elképzelés pedig folyamatosan alakul a visszajelzések alapján. A báboknak magyar nevük van: Panka, Bodza, Péterke, Grobi, Sicckimiccki, Sipirc, Bundás, Miska, Soma, Menta és a többiek segítik Hajnalkát a tevékenységeken.

„A román tevékenységek során én magyarul beszélek, a bábok románul. Általában öt bábot használok egy tevékenységen. A hatvancentis nagy bábokkal mindig egy jelenetet mutatok be, ami az aznapi témakört öleli fel. Ha az élelmiszerek a téma például, akkor esetleg valamelyik bábbal sütök valamit. A második jelenet az előző tevékenység átismétlése szokott lenni azzal a bábbal, amelyik azon részt vett. Az ismeretlen szavakat közösen mondjuk el először, mert ugye a gyerekek csoportban mindig bátrabbak. Például az történik, hogy a báb nem ismeri a házi kedvenceket vagy a gyümölcsöket, és akkor segítünk neki megtanulni” – magyarázta el, hogy vezeti be az új szavakat.  

Mindig van mozgásos jelenet is, amiben ehhez kapcsolódó kifejezéseket hallanak a gyerekek. „Vannak szörnyikéim, nagyon aranyos szörnybábok, amelyek megmozgatják a gyerekeket. Utasításra mozognak. Amit csinál a báb, azt utánozzák az ovisok is. Nem kell értse konkrétan a román utasítást, mert látja, hogy a báb mit csinál. Idővel rögzülnek ezek, például amikor báb nélkül mondom románul, hogy ridică-te [állj fel – szerk.] vagy stai jos [ülj le], már csinálják báb nélkül is” – számolt be.

A muppettel minden gyerek akar beszélni

Az új szavak közös tanulása után egyéni megszólalásra is van lehetőségük a gyerekeknek. Ebben bátrabbak a bábbal.  

„Úgy építettem fel ezt a mozzanatot, hogy a báb vagy szomorú, és akkor felvidítjuk, vagy vidám, és akkor vele együtt örülünk, vagy éhes és megetetjük. A lényeg az, hogy a gyerek interakcióba kerüljön vele. Ha gyümölcshét van, és éhes a sünink, adunk neki almát vagy körtét, a süni pedig csak akkor tátja ki a száját, ha elmondja neki románul, hogy mit ad. Ha a színek a téma, és hoz valamilyen színes tárgyat a teremből, elmondja románul, hogy hoztam neked egy piros kockát. Mindig minden gyerek meg akar szólalni, a legfélénkebb is, mert ő is segíteni szeretne a bábnak, hozzá szeretne szólni, hozzáérni” – magyarázta, hogyan vonódnak be a gyerekeket a beszélgetésbe.

Megszerettetni a romántanulást

Azt tapasztalta, a muppet bábokkal igazán magával ragadó a román nyelvű tevékenység a gyerekeknek az oviban.  „Annyira esztétikus és szimpatikus bábok, hogy egyszerűen nem tudsz mellettük elmenni. Már amikor előveszem, leköti a gyerekek figyelmét. Kezdetben húszpercesre terveztem a tevékenységet, de később ötvenpercesek lettek ezek, úgy, hogy a hároméves is ott marad végig. Pedig nem volt ilyen célom, de annyira lekötik a hároméveseket is a bábok, hogy végig aktívak. Igyekeztem úgy felépíteni, hogy kelljen segíteni a bábnak, mindig valamilyen interakció legyen a báb és a gyerek között” – magyarázta, hogyan varázsolja el az óvodásokat a bábos románóra.

„Minden második héten tartok az óvodában pankás tevékenységet, amire születik egy új jelenet, és ezekbe próbálom belecsempészni azt a szókincset, amiről úgy gondolom, hogy fontos egy öt-hat évesnek tudni románul. Például a játszótérhez kapcsolódó szavakat, az ételek, édességek, házi kedvencek neveit, a napi rutinhoz, a tisztálkodáshoz fűződő szavakat ismertetem” – magyarázta.

Elmondta azt is, így, játékos formában könnyebben tanulják a román szavakat, tőmondatokat, át is ismétlik őket, azonban azt is látja, ha nincs további gyakorlás, nem hallja a tanultakat a környezetében a gyermek, akkor felejtődik a tudás. A cél viszont mindenképp teljesül. „Az volt és az célom, hogy egyrészt megszeressék a román tevékenységet, hogy ne legyen az, hogy amikor meghallják, akkor félrevonulnak, hanem maradjanak a tevékenységen jókedvűen. A másik, hogy felismerjék a nyelvet, hiszen az jellemző a korosztályra, hogy téveszti a nyelveket, és ez természetes is. Ennyi volt a célom, és bátran ki merem jelenteni, hogy jóval többet kaptam ennél. Nagyon nyitottak a gyerekek, nagyon szeretik és aktívak ezen a Panka și amicii mei tevékenységen. Én is nagyon élvezem, ez a szívem csücske, ami gondolom, sokat számít, valószínű, hogy ők is kapnak egy energiatöbbletet” – magyarázta lelkesen az óvónő.

Hasbeszélni is tanul

A jelentekben láthatóan nem igen mozog a szája, amikor a báb beszél. Hajnalka nem tartja magát hasbeszélőnek, de folyamatosan tanulja autodidakta módon oktató videókból. „Próbálkozom, van, amikor sikerül, van amikor nem. Nem könnyű, inkább megtartani nehéz, mert belefáradsz. Ötven percen keresztül nem tudok hasbeszélni, elfárad a rekeszizmom, a hangszálaim. Ez egyébként csak számomra fontos. A gyerek számára nem. Ők akkor is elhiszik, hogy a báb beszél, ha látszik, hogy mozog a száj” – magyarázta el.

Magyartanítás online, közös nyelv nélkül

A román foglalkozások fejlesztésében sokat segített, hogy nemcsak magyarajkú gyerekeket tanít románra, hanem egy észak-karolinai nyelviskolánál olyan kicsiknek tanít magyart online, akiknek egyik szülője magyar, a gyerekek azonban nem beszélik a nyelvet, és otthon sem hallanak magyar szót. Van többek között svájci gyerek, amerikai meg vietnami. A nyelviskola kereste meg két éve az óvónőt. „Meggyőztek az iskola vezetői, hogy próbálkozzunk, mert nehéz megfogni a gyerekeket úgy, hogy nincs egy közös nyelv. A bábok viszont tényleg elvarázsolják őket” – mondja Hajnalka, aki kezdetben nagyon szkeptikus volt.

„Nem volt közös nyelvünk, amin értekezzünk. Ezek kicsi gyerekek, három-öt évesek. Ott volt mellettük a szülő, de volt, hogy a magyarul nem tudó szülő, és nem tudtak nekem segíteni. Kézzel-lábbal a bábbal kellett elmagyaráznom a gyereknek, hogy én mit szeretnék. Hiába mutattam a bábbal, hogy csukd be a szemed, bájosan mosolygott a gyerek, a szülő sem értette. Szép lassan szoktuk meg egymást, és szoktunk hozzá a tevékenységhez, és nagyon sokat segített ez a román nyelvtanításban, mert olyan finomka kis módszerekre vezetett rá, amelyek nagyon sokat segítenek az óvodában. Visszajelzésként elmondták például, hogy az egyik legfontosabb, hogy keveset beszéljek az összekötő nyelven, ugyanakkor fontos, hogy a hétköznapi környezetünkről tanítsak szavakat” – sorolta. Ezért az óvodában is a kötelező mellé becsempészte azokat a témaköröket, amelyeket úgy látja, fontos megtanulni egy 5-6 éves gyereknek.

„Azt mondtam, ebből nem lesz semmi, aztán elteltek hónapok, és egyszer csak úgy a semmiből kezdtek visszamondani szavakat és tőmondatokat. Akkor azt mondtam, hogy wow. Most már rengeteg magyar szót ismernek, és tőmondatokban próbálnak válaszolni a bábnak. Nem nekem, mert én felnőtt vagyok, a bábnak akarnak válaszolni” – számolt be Kali-Barabási Hajnalka, hogyan arattak sikert a muppet bábok a magyaroktatásban is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?