A minőségi pálinka ünnepe zajlott Csíkszeredában

Díjkiosztóval és háromnapos programsorozattal ért véget az első alkalommal megtartott Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny Csíkszeredában. A minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés mellett zajló verseny a székelyföldi és a Kárpát-medencei pálinka valódi ünnepe volt.

Az elmúlt hétvégén tartották meg az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztó ünnepségét, amelyen székelyföldi és magyarországi politikusok, a pálinkával foglalkozó szakmai szervezetek vezetői értékelték az első megmérettetést. A díjak átadása mellett csütörtöktől szombatig a Csíkszereda központjában található parkban termékkóstolókkal, pálinka- és hagyományos termékek vásárával várták a nagyközönséget. Emellett szakmai konferencián is részt vehettek az érdeklődők, esténként pedig koncerteken lazíthattak a látogatók a parkban található szabadtéri színpad előtt.Éremeső | A szerző felvételei

A Hunguest Fenyő Hotelben megtartott pénteki díjkiosztó ünnepségen jelen volt és felszólalt a három székelyföldi megye vezetője, Tamás Sándor, Péter Ferenc és Borboly Csaba, valamint részt vett Nagy István, Magyarország agrárminisztere, a verseny fővédnöke. Köszöntötte a jelenlévőket Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, valamint Becze István, főszervező, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.

Béli Géza, a verseny szakmai elnöke összegzésében kiemelte, hogy első alkalommal megszervezett versenyen rendkívül ritka, hogy ilyen mennyiségű minta érkezzen be. Összesen 1082 fajta pálinkát, illetve párlatot neveztek be a versenyre Erdélyből, Partiumból, Felvidékről, Vajdaságból, sőt Izraelből is érkezett minta. A beküldött tételekből 164 nem ért el minősítést, ám minden nevező megkapta a szakmai zsűri értékelő lapjait, amelyek segítségével kiküszöbölhetők a felfedezett hibák.

A felszólalók kiemelték a pálinka készítés régmúltra visszatekintő hagyományait, valamint a magyar kultúrában betöltött jelentős szerepét. Ugyanakkor reményüknek adtak hangot hogy az Ákovita hozzájárulhat a minőségi pálinkák készítésének és fogyasztásának népszerűsítéséhez.

A díjkiosztón 315 bronz, 394 ezüst és 209 arany minősítést adtak át, díjazták és név szerint szólították ki az érmes italok készítőit. Az érmek mellett különdíjakat is kiosztottak, többek között Csíkszereda város különdíját és a sajtó által legjobbnak ítélt pálinkát is jutalmazták. Előbbi a csíkdelnei János András Előd és Vass Csongor egyik nevezett tétele lett, utóbbival Portik Nándor almapálinkáját díjazták.

A záróesemény alkalmával a meghívottak megkóstolhatták a díjnyertes pálinkákat, zenei aláfestésről pedig  Codex Régizene Együttes gondoskodott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?