Ákovita: színvonalas volt az első erdélyi párlat- és pálinkaverseny mezőnye

Lezárult az első alkalommal Csíkszeredában megszervezett Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyen a beérkezett minták minősítése. A hétvégi eseményen több mint ezer minta közül választották ki a kategóriagyőzteseket, valamint a Championt.

Az elmúlt héten, pénteken és szombaton zajlott az arany-, ezüst-, illetve bronzminősítések elbírálása az első alkalommal megszervezett csíkszeredai párlat- és pálinkaversenyen, amely az Ákovita nevet kapta. Vasárnap a Championról, azaz az összes kategória legjobb italáról döntött a szakértői csapat. Ezen kívül különdíjas italokat is megjelöltek, többek között a csíkszeredai városvezetés és a sajtó is megválasztotta a kedvenc pálinkáját.

Mint a szervezők elmondták: a nemzetközi versenyre 223-an neveztek be összesen 1082 pálinka- és párlatmintával. A minősítésre szánt italok Romániából, Magyarországról, Szerbiából, Szlovákiából érkeztek, valamint egy izraeli résztvevő is versenybe szállt. A minták közül 315 bronz, 394 ezüst és 209 arany minősítésben részesül. Ezen kívül Champion díjakat és különdíjakat is kiosztanak majd a versenyzőknek a július 1. és 2. között megszervezett eredményhirdetésen, amely köré vásárt, kulturális programokat és szakmai konferenciákat is szervez a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. 

A párlatokat és pálinkákat általánosan megállapított, 20 pontos elbírálási rendszerben értékelték – tudtuk meg Nagy Attilától, a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének elnökétől.Az elbírálás nem férfi kiváltság, hölgyek is voltak a zsűritagok között | A szerző felvételei

„A tételekről annyit tudunk előzetesen, hogy miből készült, hány fokos. Megvizsgáljuk a színét, megjelenését, megillatoljuk. Az illatból már nagyon sok mindent ki lehet deríteni: a gyümölcsfeldolgozás jó és rossz dolgait, az erjesztés minőségét, illetve a lepárlást is. Kiderül az is, hogy éretlen, lerázott, vagy túlérett gyümölcs volt az alapanyag. Egyik sem jó! Az erjesztési problémáknál előfordulnak melegen erjesztett, vagy túlcukrozott, illetve tápanyaghiányos cefrék” – sorolta a szakember.

Az összkép a döntő

A szaktanácsadó szerint a főzési hibák elő- és utópárlatos pálinkákat eredményeznek. Az előpárlat könnyen felismerhető az acetonos, ragasztós, hígítós jellegéről, az utópárlatnak pedig több fokozata van, savanykás, főttes, kellemetlen illat fordul elő. Az illatolást kóstolás követi, a bírálók egy-két cseppet vesznek a szájukba és „megszagolják az ízét”. Mindez alapján kialakul az összkép az adott pálinkáról – részletezte Nagy Attila.

„A húszpontos rendszerben illattisztaságot, illatkaraktert, íztisztaságot, ízkaraktert, illetve harmóniát vizsgálunk. A pontszámok alapján a 14-15 pontos tételek bronzérmesek, azaz hibátlan, átlagos pálinkák. A 16-17 pontosak ezüstérmesek, azok valamilyen szempontból kiemelkednek. A 18-19-20 pontosak pedig aranyérmesek” – mondta a szakértő.

Kiemelte: azok a pálinkák, amelyekről egyértelműen megállapítható, hogy hibásak, ezen elbírálási szempont szerint nem kaphatnak érmet. Az összes beérkezett tételről elkészültek a minősítési lapok, amelyeket minden nevező megkap, és a szakember javasolja, hogy az abban leírt javaslatokat tartsák be. A Magánfőzők Pálinka Egyesülete akár szakmai segítséget is szívesen nyújt: szakmai fórumokat szervez, erjesztési segédanyagokat, tápanyagokat, gyümölcsfeldolgozó gépeket és a lepárlást magát is szívesen bemutatják.Érkeznek a tételek a sajtó asztalához

Mindennek megbeszélésére volt időnk a vasárnapi minősítési napon, amíg a sajtó pálinkájának elbírálása kezdődött, a folyamatban a Maszol csíkszeredai tudósítója is részt vehetett. A sajtó képviselői 11 tételből álló almapálinkasort kóstoltak végig Muth József szaktanácsadó, bíráló rendkívül alapos szakmai útmutatása mellett.

A Bajai Pálinka Kft. vezetője az elbírálás két napja alatt több mint 200 mintát kóstolt végig és zsűrizett. Véleménye szerint alapvetően jó volt a felhozatal és arányaiban kevesebb volt az érmes minősítést nem kapók száma, mint az általában megszokott a versenyeken. Az elbírálásban részt vevők végül egyöntetű döntést hoztak, azonban csak a két hét múlva esedékes eredményhirdetésen derül ki, mely készítő italát értékelték a legjobbnak.

Az eredményhirdetéssel kapcsolatos részletek és további információk hamarosan megtalálhatóak lesznek a verseny Facebook-eseményénél.

(Borítókép: Munkában a zsűri)

Kapcsolódók

Kimaradt?