banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A kisbabákhoz hasonlóan a denevérbébik is gügyögnek

A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint nem csupán a kisbabák gügyögnek, hanem a denevérbébik is, akik olyan hangokat adnak ki, amelyek a csecsemők gügyögését idézik – írja az index.hu portál.

A kisbabák gügyögése kulcsfontosságú a beszédfejlődésben. A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanez igaz a Közép-Amerikában őshonos nagy zsákszárnyú denevérre, a Saccopteryx bilineatára is.

"A csecsemők egyrészt azért gügyögnek, hogy kapcsolatba lépjenek gondozóikkal, de akkor is ezt teszik, amikor teljesen egyedül vannak, látszólag boldogan fedezik fel saját hangjukat, és ugyanezt teszik a denevérek is" – fejtette ki Mirjam Knörnschild, a tanulmány társszerzője, a berlini Természettudományi Múzeum viselkedésökológusa.

A denevérek ultrahanggal, az emberi fül számára hallhatatlan frekvenciájú hanghullámokkal kommunikálnak, de olyan hangokat is kiadnak, amelyeket az emberek is meghallanak. A szakemberek elmondása szerint az emberi fül magashangú csicsergésként hallja ezeket a hangokat, és általában ritkán, mert a denevérek egy része barlangokban él.

Fotó: Unsplash |  Todd Cravens

Nem úgy, mint a Saccopteryx bilineata, aki inkább fákon tartózkodik, így könnyebb megfigyelni. Ahana Fernandez kutató, a berlini Természettudományi Múzeum munkatársa húsz denevérkölyök gügyögését rögzítette Costa Ricában és Panamában 2015 és 2016 között.

Az emlősöknek az emberhez hasonlóan van gégéjük, és körülbelül három héttel születésük után kezdenek gügyögni. Ez az életszakasz körülbelül 7-10 hétig, egészen az elválasztásukig tart. Ebben az időszakban a denevérek napjaiknak 30 százalékát gügyögéssel töltik, amelynek átlagos hossza megközelítőleg 7 percig tart.

A kutatás egyébként különös megfigyeléssel zért véget: az egyik denevér 43 percig gügyögött, ami hosszú idő, tekintve, hogy a felnőttkori kommunikáció általában csak néhány másodpercig tart. Ezt Knörnschild is meglepőnek tartotta, mint hozzátette, az eddig vizsgált denevérfajoknál ilyet nem tapasztaltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?