A károsanyag-kibocsátás fő felelősei a rövid távú repülőgép járatok

A Manchester Egyetem tudósai megállapították, hogy az európai kontinensen a légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátásnak fő felelőse a számtalan rövid távú repülés, írja az origo.hu portál.

A nemrégiben a Transportation Research magazinban publikált kutatás megállapította, hogy nagyszámú 500 kilométernél kisebb távolságra repülő járat a meglévő tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező várospárok között lényegesen hozzájárul a károsanyag-kibocsátáshoz.

Az ENSZ klímaváltozási konferencia előtt ezek a megállapítások egyértelmű lehetőséget kínálnak a szükségtelen szennyezés mérsékléséhez a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási célok felé vezető úton.  Glasgowban november 1-12. között konferenciát szerveznek, amelyben 197 ország több mint 30.000 képviselőjét hozzák össze, hogy egyesítsék a világot a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Fotó: Unsplash | Mitsuo Komoriya

Sík terepen, 200 mérföld alatt működtetett repülőgép járatok

A kutatók a modellek létrehozásához nyomon követték a légi forgalmat, majd a légiforgalmi adatokat integrálták a repülőgép károsanyag-kibocsátási modellekkel, hogy a legtöbb repülőgépgép motor üzemanyagégés, szén-dioxid, nitrogén-oxidok, szén-monoxid, üvegházgázok, kén-oxidok, nem illékony részecskékből álló anyagok kibocsátását felbecsüljék. Az emissziókat csoportosítani lehet repülőgép típusok, várospárok és utak, repülési gyakoriság, repülési magasság szerint. A csapat az európai kontinensen kibocsátott károsanyag becslésére fókuszált, a rövid távú vagy az 500 kilométer alatti repülőgép járatokat figyelembe véve.

Rövid járatokat azonosítottak számos várospár között az Egyesült Királyságon, Franciaországon, Németországon és Lengyelországon belül, amik sík terepen és 200 mérföld alatt működtetik repülő járataikat. Az elemzett adatokban a leggyakoribb útvonalak a Koppenhága-Bromma (Stockholm) voltak, Gothenburg-Bromma (Svédország), Fiumicino (Róma)-Linate (Milanó), Madrid-Oporto (Portugália) és jelentős számú belföldi útvonal Lengyelországban, például Varsó-Krakkó. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?