Romániában járt a világ legnagyobb repülőgépe

A szovjet időkben készült AN-225 Mryia akár 250 tonna szállítmánnyal is a levegőbe tud emelkedni.

Első alkalommal szállt le Romániában a világ legnagyobb repülőgépe, az Antonov AN-225 Mriya. Az óriságép csütörtökön, a kora délutáni órákban landolt a Bukarest melletti otopeni-i reptéren.

A gigászi jármű Linzből érkezett, s pénteken reggel indult tovább, Rijád úticéllal. Még a nap folyamán visszatér a szaúdi fővárosból, s vasárnapig az Aurel Vlaicu repülőtéren fog időzni, ahonnan ismét Rijádba repül. A gép szállítmányáról nem közöltek információkat.

Az Antonov AN-225 Mriya az egykori Szovjetunióban készült, első alkalommal 1988 december 21-én szállt fel. Egyetlen darabot gyártottak belőle, feladata a Buran űrhajó és az Energija szállítórakéta darabjainak a szállítása volt. A 80-as évek végén hozzákezdtek egy második példány összeszereléséhez, azonban pénzhiány miatt abbahagyták a munkát.

A lökhajtásos, hatmotoros gép teste 84 méter hosszú, magassága 18,1, szárnyainak fesztávolsága pedig 88,4 méter. A hatalmas légijármű 250 tonna rakomány szállítására alkalmas. A Mriya, ami ukránul álmot jelent, a légiközlekedési eszközöket gyártó ukrán Antonov vállalat tulajdonában van. Bérelhető, nem közlekedik rendszeresen. Az elmúlt években mindössze néhány tucat alkalommal szállt fel.

(Nyitókép: Facebook/Aeronews)

Kapcsolódók

Kimaradt?