banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A gyermekkori traumák megnehezítik a felnőttkort: szorongást, dühkitörést eredményeznek

A gyermekkorban elszenvedett fizikai vagy lelki bántalmazás a szervezet egészére és az agy működésére is hatással van. A korai években tapasztalt magas stressz-szint a gyerekek esetében figyelem- és önkontrollzavarok kialakulásához vezethet, és sokszor a felnőttkori hiperaktív figyelemzavar, a szorongásos és impulzuskontroll-zavarok hátterében is ez áll, írja a divany.hu portál.

A gyerekkori traumák és a dühkezelés között számos tanulmány talált már összefüggést. Az egyik kutatás alkalmával több mint 22 ezer fiatalkorú bűnelkövető adatait vizsgálták, ez rávilágított arra, hogy a gyerekkori traumák növelik a súlyos, erőszakos bűnelkövetések kockázatát. 

A gyerekkorban tapasztalt traumák neuropszichológiai hatásainak feltárása során 38 korábbi kutatás eredményeit vetették össze. A vizsgálatok alkalmával MRI-készülékeket használtak, az eredmények szerint pedig azoknál, akiket gyerekkorukban valamilyen trauma ért, kisebb volt az agy hippokampusz és amigdala területe. A gyerekkor traumatikus tapasztalatai ugyanis megváltoztathatják az amigdala idegi kapcsolatát, a hippokampuszt, az emlékek és az érzelmek feldolgozásáért felelős központot, valamint a prefrontális kérget, ami lehetővé teszi, hogy az ember  gondolkodjon, mielőtt cselekedne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Harvard egyik kutatócsoportja által végzett tanulmány megállapította, hogy a kora gyermekkorban elszenvedett verés következtében lassul a fenyegetettségre adott agyi válasz, ami hatással van a döntéshozatalra és a helyzetek feldolgozására is. A tanulmány szempontjából lényeges, hogy olyan gyerekeket vizsgáltak, akiknek testi fenyítésben volt részük, de súlyos erőszakot nem tapasztaltak.

Fotó: Pexels | Andrea Piacquadio

A rossz bánásmódnak tehát nem kell súlyosnak lennie ahhoz, hogy tartós és súlyos hatást gyakoroljon az emberre, ennek ellenére a legtöbben alábecsülik ezeket a következményeket. A tagadás vagy a probléma bagatellizálása azonban csak tovább erősíti a düh és a harag érzéseit – írja Bernard Golden pszichológus.

És bár a korábbi traumáinkat nem tudjuk meg nem történtté tenni, az ezekből fakadó gondolkodási és viselkedési mintákat felül tudjuk írni. Dühkezelési problémák esetén szükség van arra, hogy a konkrét nehézségen túl foglalkozzunk a kiváltó okokkal, a probléma eredetével is. A gyermekkori traumák feldolgozása ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy egy új és egészségesebb megküzdési stratégiát sajátítsunk el.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?