Jóval több felhasználót érint a Facebook-botrány, mint eddig gondoltuk

A korábban ismertté váltnál több, vagyis mintegy 87 millió felhasználó személyes adatait oszthatták meg szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel – közölte a Facebook.

Eddigi sajtójelentések szerint a londoni székhelyű, New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analytica 50 millió Facebook-profil adatait dolgozta fel a felhasználók tudta nélkül, és az amerikai, valamint a brit választások befolyásolására használta fel. Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója beismerte a Facebook "tévedését", teljes körű vizsgálatot ígért a Cambridge Analytica ügyében, és intézkedéseket jelentett be a személyes adatok védelme érdekében.

Néhány hete derült ki: a közösségi oldal üzemeltetői éveken át nyitva tartottak egy kiskaput, melyen engedélyük és tudtuk nélkül is hozzájuthattak érzékeny felhasználói információkhoz külsős szervezetek és vállalatok. Miután az ügy néhány napja nyilvánosságra került, előbb letiltották annak az embernek a Facebook-profilját, aki kirobbantotta az adatgyűjtési botrányt, majd az is kiderült, hogy korábban perrel fenyegették meg azokat az újságírókat, akik írni mernek az esetről. Mark Zuckerberg nagynehezen bocsánatot kért, de addigra már az is kiderült, hogy maga a Facebook is évek óta szorgalmasan gyűjti a felhasználók telefonjairól az adatokat.

A botrány nyomán a Facebook tőzsdei értéke zuhanórepülésbe kezdett, Mark Zuckerberg alapító elnök-vezérigazgatót pedig beidézték a kongresszusba meghallgatásra. Az Egyesült Királyság parlamentje is meghallgatta volna Zuckerberget, aki azonban ezt elhárította és csupán helyettesét küldte Londonba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?