Csalás történt a brexit-népszavazáson – állítja két leleplező, akik részt vettek ebben

Két leleplező, azaz "whistleblower" szerint is csalás történt a brexit-népszavazáskor.

Az egyik leleplező, Shahmir Sanni a Channel 4-nak mondta el, hogy mint a Vote Leave ("Szavazz a távozásra") kampány egyik tagja, csalást észlelt. A kampány során a kanadai Aggregate IQ adatkezelő vállalaton keresztül a megenegdettnél több támogatást kaptak egy brexit-párti csoporttól, a BeLeave-től. Sanni szerint ez a csalás illegitimmé teszi a népszavazás végeredményét.

Christopher Wylie korábban a Facebook-botrány kapcsán a Cambridge Analyticáról közzétette, hogyan próbáltak pszichológiai profilok alapján az amerikai szavazókra hatni, hogy Trumpra szavazzanak. Most hétfőn egy ügyvédi iroda, amelyet Sannival közösen bíztak meg, 53 oldalas dokumentumban kérdőjelezte meg a brexit-népszavazás eredményét a már fennebb leírtak alapján.

Wylie szerint ha egy ország visszafordíthatatlan döntést hozott, akkor biztosak kell lennünk abban, hogy a döntés szabad és fair volt. A bizonyítékok azonban cáfolják ezt szerinte.

Wylie a brit parlament tagjai előtt arról beszélt, ha egy olimpián valakinél kimutatják, hogy doppingolt, akkor nem vita tárgya, hogy mekkora mértékben tette ezt, hanem egyszerűen elveszíti a medálját. "Ha megengedjük a csalást a demokratikus folyamatban, ha megengedjük ezt a mértéket, akkor mi lesz a következő alkalommal?" – tette fel a kérdést. Elmondta, hogy a kampányban nagy arányban sikerült megváltoztatni az emberek álláspontját, és kimondható, hogy más eredménye lett volna a népszavazásnak, ha nem csalnak közben.

Címlapi illusztrációnk forrása: AFP

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?