A Facebook megkezdte az orosz trollgyár oldalainak törlését

Több mint 270 oldalt törölt a Facebook, amelyek kapcsolatban állnak az orosz trollgyárral – közölte a közösségi oldal vezetője, Mark Zuckerberg.

A cég biztonsági főnöke, Alex Stamos pedig egy blogposztban részletezte, hogy a törlés a világ legnagyobb közösségi oldalán 138 oldalt és 70 fiókot érintett, míg a Facebook tulajdonában levő képmegosztóról, az Instagramról is 65 fiókot távolítottak el.

A Facebook szerint a törölt cikkek és oldalak közül sok a Szövetségi Hírügynökség (FAN) nevű orosz szervezettől származott, amely "technológiailag és strukturálisan összefonódik" a szentpétervári "trollgyárral", amelynek hivatalos neve: Internetkutató Ügynökség (IRA).

A törölt fiókok és oldalak főleg orosz nyelvűek voltak, és általában kevés politikai jelentőséggel bírtak - közölte a Facebook, amely korábban a hamis fiókok és a hamis híreket terjesztő fiókok törlésére koncentrált. Az IRA az egyike annak a három orosz cégnek, amely ellen Robert Mueller, az amerikai elnökválasztásba való feltételezett orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész januárban vádat emelt.

A Facebookra a Cambridge Analyticával kapcsolatos adatvédelmi botrány márciusi kirobbanása óta nagy nyomás nehezedik annak érdekében, hogy kezelje gondosabban a fióktulajdonosok adatait. A világ legnagyobb közösségi médiáját működtető cég két alelnöke a múlt héten jelentette be, hogy a fióktulajdonosok ezentúl jobban kézben tudják tartani saját adataik ellenőrzését.

Címlapi illusztrációnk forrása: Elizabeth Brockway/The Daily Beast

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?