Két nap alatt épít fel egy házat ez a 3D-nyomtató

A hajléktalanság globális felszámolását célozza meg az a vállalat és szervezet, akik két nap alatt nyomtatnak egy teljes házat 3D-nyomtató segítségével.

Az Icon építőipari cég és a New Story nonprofit szervezet 60 négyzetméteres betonlakásokat épít közel 83 ezer lej, azaz 10 ezer dollár értékben. A céljuk, hogy a lehető legolcsóbbá tegyék az építési költségeket és 12-24 óra alatt építsenek fel egy lakást.

A tervek szerint Salvadorban építenek teszt-lakásokat, a cél száz lakás nyomtatása 2019-ben szilícium-völgyi támogatókkal. Havi 30 dollár lakbérrel számolnak majd, ami alacsony árnak számít majd ahhoz képest, hogy egy vidéki átlagfizetés 360 dollár körül van az országban. A lakbéreket ráadásul nem tartják majd meg, hanem egy közösségi alapban helyezik el, amely további lakások építését szolgálja és a már elkészültek fenntartását.

Jelenleg is áll már épület, amelyet elkészítettek, a Texas állami Austin városban. A működési elv viszonylag egyszerű: a kisebb méretű 3D-nyomtatókhoz hasonlóan itt is lassan, szintről-szintre adagolják az anyagot, egy fémváz köré építkezve. A technológia további előnye, hogy könnyedén tervezhetők új lakások, amelyeket aztán sorozatgyártanak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?