Az internet veszélyeire figyelmeztetett a web alapítója

Az internet fegyverként használható, és nem számíthatunk a techóriásokra ennek megfékezésében – írta nyílt levelében a World Wide Web illetve több internetes technológia, a HTML nyelv kifejlesztője.

Március 12-én lett 29 éves a world wide web, ennek alkalmából írt a The Guardian felületén egy nyílt levelet Tim Berners-Lee. Arra is emlékeztetett, hogy ez a születésnap egy mérföldkő is, hiszen most először érjük el, hogy a világ több mint fele eléri az internetet.

Mint írja: számos komoly veszély fenyeget, legyen szó félretájékoztatásról vagy megkérdőjelezhető politikai reklámokról, a saját adataink fölötti kontrollról. Mégis elkötelezett az internet mint egy szabad, nyitott, kreatív tér mellett, amely mindenki számára elérhető.

Arra figyelmeztet, hogy a digitális megosztottság meglehetősen problémás: az internethez hozzáférő és hozzá nem férő emberek közötti egyenlőtlenségek nőnek, ráadásul a nők nagyobb eséllyel maradnak ki mindebből, ahogyan a szegények, a vidéken élők vagy szegény országokban élők is. Aki nem fér hozzá a nethez, azt elzárjuk a tanulás és pénzkeresés lehetőségeitől – írja.

Miután az ENSZ emberi joggá nyilvánította az internetet 2016-ban, nemrég meghatározták azt a célt is, hogy 1 GB mobilos netforgalomért az átlagos havi bevétel két százalékánál kevesebbet kelljen költeni – de jelenleg egyes országokban ennyi forgalom a bérek 20 százalékát is eléri.

Berners-Lee felhívja a figyelmet arra a hatalomkoncentrációra, ami ma jellemzi a világhálót. Ez azért problémás, mert a techóriások könnyen megakadályozhatnak versenytársakat a fejlődésben, és nem igazán küzdenek meg az összeesküvés-elméletek terjedésével, hamis fiókokkal, amelyek társadalmi feszültségeket gerjesztenek a felületeiken, ahogyan a választások külső befolyásolását sem gátolják meg.

Az álláspontja szerint olyan standardokra van szükség, amelyek egyensúlyoznak a cégek és a felhasználók érdekei között. Ez azt jelenti, hogy párbeszédre van szükség, és annak a két mítosznak az elhessegtetésére, hogy csak a reklámok megjelenítése létezik mint működőképes gazdasági modell, és már túl késő befolyásolni a pltformok működését. "Mindkét kérdésben egy kicsivel kreatívabbak kell legyünk" – teszi hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?