A net nyitottsága aggasztja a világháló alapítóját

Sir Tim Berners-Lee terjedelmes nyílt levelet tett közzé a világháló 28. születésnapja alkalmából.

A 61 éves brit szakembert három dolog aggasztja leginkább: az emberek elvesztették az irányítást személyes adataik védelme felett, még nincs hatékony megoldás a közösségi médián keresztül terjedő hiteltelen információk, álhírek megállítására, az online politikai hirdetési kampányokat pedig átláthatóbbá kellene tenni.

A politikai hirdetések piaca rendkívül mesterkélt és célzott lett az olyan óriáscégeknek köszönhetően, mint a Facebook és a Google - írja levelében. Adatgyűjtési tevékenységüknek köszönhetően lehetséges, hogy a felhasználókat célzott hirdetésekkel bombázhassák, akár politikai jellegűekkel is a választási időszakok alatt. Így pedig sokkal könnyebb a választók véleményét is befolyásolni. Berners-Lee szerint ez egyáltalán nem demokratikus.

Az internet atyját komolyan aggasztja az is, hogy csak kevés hatalmunk van személyes adataink védelme felett. Gyakorlatilag ezzel fizetünk azért, hogy ingyen használhatjuk a különböző netes szolgáltatásokat. Az adatgyűjtés mellékhatása, hogy a hátrahagyott digitális lábnyomoknak köszönhetően a kormány feltérképezheti egy adott felhasználó minden lépését - írja az Origo.

Kapcsolódók

Kimaradt?