Kereken negyvenöt éves az internet

Pontosan 45 évvel ezelőtt, 1969. október 29-n indultak el az első adatcsomagok az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által létrehozott ARPANET rendszerén keresztül, ami akkor mindössze 4 darab számítógépet jelentett.

A gépek azonosítása ekkor még nem tartománynevek segítségével történt, az első hivatalos domain regisztrációig 1985. március 25-ig kellett várni, amikor a Symbolics.com-ot bejegyezték. Jelenleg 271 millióra becsülik a domainek számát.

Az a mai napig vitatott, hogy kitől ered ez a mára kissé megkopott kifejezés, de nagy a kísértés, hogy annak a Tim Berners-Leenek tulajdonítsuk, akinek az első weboldalt is köszönhetjük. A https://info.cern.ch/ 1991. augusztus 6-án vált elérhetővé a neten, a rajta található alapinformációk pedig abban segítették a látogatókat, hogy miként működnek a böngészők és milyen adatbázisok, eszközök érhetők el a segítségükkel.

Az első elektronikus üzenetet 1971-ben indította útjára Ray Tomlinson, viszont csalódnánk, ha azt hinnénk, hogy izgalmas tartalmat rejtett a levél. Az amerikai programozó úgy emlékszik vissza, hogy a levélben valami teljességgel érdektelen szöveg szerepelt, nagyjából az, hogy "QWERTYUIOP". Ez persze nem akadályozta meg az emailt abban, hogy a mai napig az elsődleges kommunikációs csatorna legyen, ami becslések szerint 2017 végére 132 milliárd elküldött és megkapott üzenetet fog jelenteni naponta.

Kimaradt?