Ezeket az ételeket fogyassza hideg időben

A meleg ruhánk mellett a helyes táplálkozás is segít átvészelni szervezetünknek a mínusz fokokat. A hideg időszakban be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt étkezésünkben – mondja Elena Ţambrea, a Digi24 által megkérdezett szakértő. A doktornő, táplálkozási szakember szerint ilyenkor fontos megerősíteni immunrendszerünket, hogy az kellőképpen tudjon védekezni a kórokozókkal szemben.  

Ajánlott például az édesburgonya, sütőtök, cukkini és paszternák fogyasztása. Fontos odafigyelni a különböző vitaminok és ásványi anyagok bevitelére. A legjobb, ha ezeket étkezés, nem pedig táplálékkiegészítő készítmények segítségével visszük be szervezetünkbe.

Szükséges vitaminok

Fogyasszunk A- és C-vitaminban gazdag zöldségeket, a zöldsaláta, a spenót, a sárgarépa és pulykamáj sok bétakarotint tartalmaz. Az immunrendszer megfelelő működéséhez és az egészséges erek miatt fontos az E-vitamin, a búzacsíra olajban nagyon gazdag ebben. A D-vitamin bizonyítottan befolyásolja az immunrendszert, a kalcium felszívódásával is összefügg. A kevés napfény miatt testünk D-vitamin mennyisége drasztikusan csökkenhet, ezért fontos pótolni az étkezésünkkel. Napi 5 mikrogramm a megfelelő mennyiség, amit a máj, zsíros halak, D-vitaminnal dúsított élelmiszerek fogyasztásával vihetünk be szervezetünkbe. A szelénnek és a cinknek a fertőzések elkerülésében van fontos szerepe. Mindkettő nélkülözhetetlen az immunrendszernek, a cinkhiányban szenvedőknek például általában gyengébb az immunrendszerük. A cink aktiválja ugyanis a fehérvérsejteket, amelyek küzdenek a fertőzésekkel.

Így étkezzünk

A szervezetnek nemcsak vitaminokra van szüksége, hanem a megfelelő mennyiségű egészséges zsírokra is. Ezek többek között a magokból sajtolt olajokban, zsíros halakban, olajbogyóban, dióban és ikrákban találhatók meg.

A természetes fény hiánya miatt a szervezet szerotonin szintje csökken, így gyakrabban kívánjuk a magas szénhidráttartalmú ételeket. Fontos, hogy olyan szénhidráttartalmú ételeket fogyasszunk, amelyeknek alacsony a glikémiás indexük (az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve).

Hideg idején tehát az étrendünk 40 százaléka szénhidrát, 30 százaléka fehérje, 30 százaléka egészséges zsír legyen. Kerüljük a magas zsírtartalmú tejtermékeket, és igyekezzünk csökkenteni a kávéfogyasztást és a sóbevitelt. Fogyasszunk gyógynövényteákat a víz helyett, ha mégis vizet innánk az ne legyen jéghideg, hanem inkább szobahőmérsékletű. A joghurt két nappal lerövidítheti a vírusos fertőzéseket, ezért ajánlott a fogyasztása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?